2016. február 9., kedd

A Birodalom örökösei Star Wars regény 1991 ajánló, történet

A Birodalom örökösei Star Wars regény


A Birodalom örökösei Star Wars regény 1991 ajánló, történet



A Birodalom örökösei regény 1991


 
A Birodalom örökösei regény 1991 -ben jelent meg, szerzője Timothy Zahn. Ez nyitotta meg az Új Köztársaság koráról szóló könyvek sorát. Ha jól emlékszem, előbb olvastam ezt a könyvet, mint láttam a Csillagok háborúja filmet. Ugyanis amikor 1984-ben a magyar tv-ben vetítették, családunkban máshova kapcsolták a tévét, s így lemaradtam róla. Ezért csak utólag, 1991-ben, a német Sat 1-en láthattam.



Ezért számomra teljesen új volt az egész. Amikor 1991-ben elkezdtem olvasni a Birodalom örököseit, egy kicsit nehéznek találtam az író stílusát. Időre volt szükségem, hogy összeálljon a kép, és megértsem a történések mögött zajló mozgatórugókat. A Birodalom örökösei könyv hosszú idő után az első új könyv volt, a Star Wars könyvek történelmében.




A Birodalom örökösei történet, tartalom


5 évvel az endori csata után Leia ikreket vár, miközben temérdek diplomáciai feladat tölti be mindennapjait. jedi képességei is éledeznek, s ennek fejlesztésében testvére, Luke lehet segítségére, aki ráébred, hogy régi mesterével lassanként a szellemvilágból is megszűnik a kapcsolata. Közben a birodalmi hajók élén felbukkan egy chiss származású főadmirális, aki zseniális taktikai érzékkel kezdi építgetni az új birodalmi erőket.
A főadmirális, akit
Thrawn –nak hívnak, felkeres egy furcsa jedi mestert, bizonyos C’Baoth –ot. Ezt a személyt még a Kirajzás korából ismeri. Az öreg azonnal elpusztítaná őt és kíséretét, de a ravasz Thrawn rájött, hogy az ysalamiri –nek nevezett kis lények áthatolhatatlan burkot képeznek az Erőben, s így védve maradnak. Leiára folyamatosan vadásznak – eleinte a noghri –nak nevezett lények – Thrawn megbízásából, aki C’baothnak jediket ígért, ha az öreg mester segít neki. Han, Csubakka és persze Luke azonban résen van, és nem hagyják magukat.


A birodalom orokosei tortenet

 
A birodalmiak a Myrkr nevű bolygóról szerzik be az ysalamiriket, ahol Talon Karrde, a csempészfőnök bázisa is van. Karrde legfőbb támasza, egy Mara Jade nevű nő, akinek remek megérzései vannak, de valamilyen okból gyűlöli Luke Skywalkert. Lando Calrissian a Nkllon –nál vezet egy bányacéget, de megjelennek a birodalmiak, akiknek szükségük van valamire. Az Új Köztársaság vezetésében a bothani Borsk Fey’lya folyton áskálódik, s közben Ackbar admirális rosszindulatú gyanúba keveredik.
Luke komoly bajba kerül amikor a Chimaera csillagromboló vonósugarába kerül, s minden leleményességére szüksége van a szökéshez, már ha lehetséges...



A Birodalom örökösei Star Wars könyv ajánló


Timothy Zahn nagyon alaposan, logikailag felépíti a cselekményeket, ami nem mindig volt élvezetes számomra, de utólag már sikerült megszeretni. Idővel összeérnek a történések és akkor nagyon is izgalmassá válik, s váratlan fordulatok is bekövetkeznek. Az, hogy léteznek olyan lények (ysalamiri –k), amelyek körzetükben megszüntetik (vagy legalábbis használhatatlanná teszik) az Erőt, számomra kicsit logikátlan volt. 
Ha a mindenben jelenlévő, mindent átható Erőt valami „leállítja”, akkor az nem is a valódi Erő. De hagyjuk meg ezt a dolgot Zahn –nak, enélkül teljesen másképp alakult volna a történet. Thrawn főadmirális az Árulás eseményei, s az utána történtek után hosszú időre eltűnt a színről. Idővel újra elővéve - a többi regény és persze a filmek – megtekintésével, az első könyv is „új információkat”, élményeket adott számomra, immár a háttéresemények ismeretében.  

 
A Birodalom örökösei  külföldi megjelenések
A Birodalom örökösei  külföldi megjelenések

1991-ben, hosszú idő után A Birodalom örökösei volt az első Star Wars könyv, amely egyben engedélyezett folytatás is. Akkoriban még nem állt rendelkezésre az a hatalmas adatbázis, mint évtizedekkel később, és persze a szerző az internetről sem meríthetett. Mégis sokkal lényegesebb történet, mint a két évtizeddel későbbi Gazfickók sztorija.
Ezért mindenképpen dicséretre méltó volt Zahn munkája, főleg ha azt is figyelembe vesszük, új szereplőket, bolygókat és eseményeket hozott be, amelyek szervesen illeszkedtek az addigi anyagokhoz. A Birodalom örökösei világszerte népszerű volt, s külön örömöt jelentett számunkra, hogy a Valhalla Páholy kiadó jóvoltából Magyarországon is még abban az évben megjelenhetett.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Sötét erők ébredése Star Wars regény



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés