2016. február 13., szombat

A.E. van Voght – Küldetés a csillagokhoz könyv ajánló

A.E. van Voght – Küldetés a csillagokhoz regény


A.E. van Voght – Küldetés a csillagokhoz könyv ajánló




A.E. van VoghtKüldetés a csillagokhoz könyv, mint regény igen érdekes számomra. Mégpedig azért, mert sok-sok éven át – úgy emlékszem a 90-es évek óta – nem vettem elő, aztán nemrégiben újraolvastam. Van benne valami, ami miatt vonz, pedig sosem tartozott a kedvenceim közé. Tetszett a helyszín, a Magellán galaxis, és általában a könyv űrbeli hangulata.


A történet alapját 1943 és 1945 között született 3 novella képezi, a végleges változatnak 1952-ben volt az első kiadása könyvként.




Van Voght Küldetés a csillagokhoz könyv tartalom

 

Egy gigantikus méretű emberi hajó száll a Magellán felhőben, ahol találnak egy „őrt”, aki meg akarja semmisíteni magát, de mielőtt megtörténne, kiderítik, hogy a galaxis lakott, s szövetségüket Ötven Csillagnak nevezik. A történethez hozzátartozik, hogy hosszú idővel azelőtt az emberi fajból „kitenyésztett” delliánok – akik fizikailag és szellemileg fejlettebbek, de alkotókészség híján voltak – elmenekültek a Földről, egyes embertársaikkal. 
A Föld által küldött csillaghajó fenyegetőnek tartja az itteniek külön létét, ezért a Föld fennhatósága alá akarja vonni őket. Csakhogy egy irdatlan méretű galaxisban (hiába törpegalaxis a Magellán), nem egyszerű feladat megtalálni ötven lakott bolygórendszert. Ráadásul a delliánok és az emberek kereszteződésével kialakult egy új – két aggyal rendelkező faj is – amelyről a földiek nem tudnak.



Küldetés a csillagokhoz külföldi megjelenések
Küldetés a csillagokhoz külföldi megjelenések

Miközben a legyőzhetetlennek tűnő földi hajó - élén a méltóságos Gloria Cecily Lady Laur -ral - keresésükre indul, az Ötven Csillag tanácsa egy keresztezett embert küld, hogy csapdába ejtse őket. Ő, akit Maltby –nak hívnak, nemsokára kapcsolatba kerül a földi hajót vezető, nem mindennapi nővel. Gloria Cecily persze nem sejti, Maltby milyen képességekkel rendelkezik mások agyának irányítására, de pszichológusnője különös óvatossággal vigyáz rá, így a játszma kétesélyes.



Küldetés a csillagokhoz könyv ajánló


Annak idején, amikor kiadták a Küldetés a csillagokhoz művet, többségében negatív fogadtatásban részesült, legalábbis a kritikusok részéről. Azonban az olvasók oldaláról volt rá igény, amit a későbbi kiadások is bizonyítanak. Mint említettem, az első Alfa Holdbázis könyvhöz hasonlóan ezt is két évtized után vettem újra elő.
Jó kis regény ez, A.E. van Voght - Küldetés a csillagokhoz könyv ajánló elkészítése kellemes dolog volt. Engem mindig vonzott a borítója is (amelyet nem más, mint a 90-es évek egyik legtöbbet foglalkoztatott illusztrátora, Szendrei Tibor készített). Bár egyik szereplő sem ragadott meg nagyon, az egész regény szimpatikus úgy-ahogy van és nem bánom, hogy megtartottam a könyvet.
Az elején kicsit szokatlan volt, és az is nagy dolog, hogy mindjárt egy másik galaxisban haladunk, valamint olyannyira előre tartunk a jövőben. Talán csak Nemere egyik legjobb sci-fi könyve hasonlóan nagy léptékű azok közül, melyeket olvastam. Elég jól megírta van Voght a regény lezárását is, és mai szemmel is jó sci-fi.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Hasonló cikk:  Az utolsó csillaghajó


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés