2016. február 21., vasárnap

Az utolsó parancs Star Wars könyv ajánló, történet, jellemzés

Az utolsó parancs Star Wars regény

Az utolsó parancs Star Wars könyv ajánló, történet, jellemzés



Az utolsó parancs Star Wars könyv ajánló


Az utolsó parancs Star Wars köny volt Timothy Zahn Thrawn trilógiájának befejező műve. Az előző regényben – Sötét erők ébredése – már sejteni lehetett, hogy valami nagy dolog fog történni. Ebben a regényben összefutnak a szálak, az események elérik a tetőpontjukat, s ezért szerintem a legjobb a három regény közül. 1993-ban adták ki, és az előző két regényhez hasonlóan sikeres volt világszerte.



Az új Star Wars író-olvasónemzedék számára készült trilógia ezen darabjával végleg elindult egy olyan folyamat, amely a Star Wars regény és filmvilágot is hosszú időre a figyelem középpontjában volt képes tartani.



Timothy Zahn: Az utolsó parancs történet, tartalom


Thrawn főadmirális C’baoth segítségével az Ukio bolygó áthatolhatatlannak hitt védőpajzsán azt a látszatot kelti, hogy sikerült átlőniük a pajzsot. Ezért az Ukióiak megadják magukat neki, s így egy élelmiszer ellátó bolygó is a Birodalom hatáskörébe kerül, sok más világgal egyetemben. A birodalmiak sorozatban gyártják az új klónokat, ezért Luke is nyomozni kezd az ügyben. Közben csapdát készítenek elő számára, amelyből nem lesz egyszerű szabadulnia.
Mara Jade Coruscanton épülget sérüléseiből és régi társai közül csak Ghent, a számítógépzseni van vele. C’baoth az eredetihez hasonlóan egyre jobban elszáll a saját hatalmától, és már az ő birodalmaként emlegeti a Thrawn által uralt vidéket. A főadmirális egyelőre kénytelen megtűrni, de közben a sötét jedi szerét ejti, hogy egy megbízatást sugalljon Pellaeon kapitánynak a maga számára. Talon Karrde összehívja a főbb csempészeket egy találkozóra, hogy rávegye őket, adatokat szolgáltassanak az Új Köztársaság számára a Birodalom ellenében. A találkozón Niles Ferrier is megjelenik hívatlanul, és egy birodalmi támadás is rajtuk csap.




Timothy Zahn - Az utolsó parancs történet, tartalom


Luke energiacellái fogytán vannak, ezért kénytelen a Honoghr –on leszállni, hogy a noghriktól kérjen segítséget. Ez alkalommal már emberi kommandó indul Coruscantra, hogy elrabolják Leiát és az ikreket. Szerencsére Mara Jade, aki tisztában van a császári palota titkos folyosóinak helyével is, észreveszi a támadást. Azonban olyan gondosan megtervezték az akciót, hogy nem sok esélye van megakadályozni...
Miután újabb akciót hajtanak végre a birodalmiak
Nkllon –on, Lando Bel Iblis által a Coruscantra utazik, hogy segítséget vigyen cége maradványainak megmentéséhez. C’baoth egyre nagyobb gondokat okoz a hajdanán villámgyors karriert befutó Thrawn számára, s a csillagrombolók Coruscant felé indulnak...
Mara Jade –nak eszébe jut a császár egykori kincseinek gyűjtőhelye a Wayland –en, s felvetődik, hogy az új klónok gyártása ott folyik. De a birodalmiak ügyes csele miatt Mara őrzés alatt áll. Hőseink mindenképpen el akarnak jutni a klónozó forráshoz, de ehhez Marára is szükség lenne. Ráadásul nem is tudják, hogy időközben a hatalomtól megrészegült sötét jedi is odamegy...



Az utolsó parancs könyv jellemzés


Az utolsó parancs könyv, de az előzményei is messze kenterbe verik a hajdani Erőpróba című folytatás kötetet. Ez a három regény hosszú időre megalapozta a Star Wars írott irodalmának alapanyagát. Főként a 90-es években, amikor számos folytatása jelent meg az Új Köztársaság időszakában játszódó történeteknek könyvben, s képregényekben egyaránt. A Zahn által alkotott új szereplők azóta is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Még a Disney féle Star Wars filmek sem tudták elfelejtetni Thrawn, vagy akár Mara Jade figuráját a közönséggel.

Az utolsó parancs külföldi kiadások
Az utolsó parancs külföldi kiadások

Mara Jade több, régebbi felmérés szerint a legnépszerűbb „új” személy volt az SW világában. Ez még a jóval későbbi A túlélők keresése történet során is így volt. Thrawn személyével pedig egy olyan taktikai zsenit mutatott be az író, akit nem lehet egy legyintéssel elintézni.  
Pellaeon számomra eleinte úgy tűnt, csak azért szerepel a történetben, hogy legyen kivel beszélnie Thrawn –nak a terveiről, s ezáltal ismerjük meg őt és a gondolkodásmódját. De később aztán több másik könyvben is felbukkant a személye. Talon Karrde, a csempészvezér személyében, Han Solo után egy újabb, számító, de azért jóindulatú fickót ismertünk meg ezen emberek közül. Garm Bel Iblis, az egykori szenátor behozása is tovább színesítette a képet. Számomra sokkal maradandóbbak, mint az új tulajdonosok égisze alatt létrehozott Utóhatás trilógia szereplői.
Az akkoriban, összesen 15 millió példányban elkelt Thrawn könyvek újra elindították a Star Wars lázat, s talán némileg közrejátszottak abban is, hogy még az évtized végén elérkezettnek látták az időt újabb filmek készítésére.



Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés