2016. február 16., kedd

Nemere István legjobb sci-fi könyve: Világok Világa

Nemere István legjobb sci-fi könyve: Világok Világa.


Nemere István legjobb sci-fi könyve: Világok Világa




Nemere István legjobb sci-fi könyve: Világok Világa akkor született, amikor a szerző a műfajban a csúcson volt, vagy legalábbis évről-évre ontotta a legkülönfélébb sci-fiket.
Ha nem is a Világok világa a legjobb Nemere sci-fi – hiszen többé-kevésbé szubjektív minden ilyen meghatározás – mindenesetre a legjobban megírt, legelgondolkoztatóbb sf művei egyike.



Világok világa könyv bemutatás


1990-ben ez a regény Nemere István addigi sci-fi irodalmára feltette a koronát. Ebben a műben nem egyszerű tudományos-fantasztikus háttérbe ágyazott akcióról van szó, hanem komoly filozofikus, magasröptű fejtegetésekről. Akkoriban nagyon izgatott engem a sci-fi és a metafizika egyaránt, amely területek a kozmikus végtelenségbe vesznek. Az előtte írt sci-fi regényeihez képest a Világok világa egyfajta minőségi lépés volt egy elérhetetlen magaslat felé. Bár a könyvben felvázolt sémák későbbi sci-fi műveiben többször is visszaköszönnek – lásd például a Téridő istenei trilógia – egyik sem múlta felül ezt a „magasabb lény központú” regényei közül.


 



Nemere István: Világok világa története


A történet egy Kozmikus Klán tagjairól szól, akik olyan szintjére értek a fejlődésnek, hogy tudatukat gépekbe mentették. Így utazgatnak a Kozmosz világaiban, s közben egy-egy helyen elhintik az élet csíráit, később időnként visszatérnek figyelemmel kísérni a fejlődést. Több olyan civilizációt figyelnek meg, amelyik a technika magas fokára jutott, és már a galaxisukat is elhagyta. Ritka alkalmakkor a Klán tagjai is veszélybe kerülhetnek, amikor olyan helyekre merészkednek, ahol nem tudják teljes mértékben megvédeni magukat.



Kozmikus teremtők


Egy alkalommal egyik társuk elindul egy fekete lyukba, hogy megtudják, hova vezet, máshol, másik tagjuk időlegesen újra biológiai testet ölt vágyainak engedelmeskedve. Közben a háttérben egy rejtélyes valaki, akit csak Felfedezőként említenek, folyamatosan figyeli a Klán munkáját és megjegyzéseket tesz hozzá. Magasabb szinten van náluk, és nem fedi fel magát, ezért ők nem tudnak róla.
A Kozmikus Klánnak van egy Tanácsa, amely a döntésekért felelős, valamint egy Regisztrátor, amely tartja a kapcsolatot a tagokkal. A klántagok feladatainak nyomon követése során megismerhetjük a gondolataikat, elképzeléseiket és a tudásukat a világról. Egyik megfigyelő akciójuk által egy olyan civilizációt is „láthatunk”, amely csaknem elpusztítja magát, amint olyan fegyvereket képes készíteni. A klántagok legtöbbször egyedül szállnak az űrben küldetésükre, csak néha dolgoznak együtt párban. Ilyen alkalom, amikor az egyik tag bajba kerül egy bolygón, s társára van szüksége, hogy kihozza, vagy amikor másikuk egy különleges kábel segítségével ereszkedik a fekete lyukba.



Nemere István: Világok világa regény jellemzése


A Világok világa - nevéhez hűen - világról világra utazó történet, amelyben a galaxisok csak állomások a kozmikus lények teremtő és megfigyelő akcióiban. Bár mindig más és  más egyén szempontjából ismerhetjük meg a történteket, azok mindig érdekfeszítőek maradnak, és a szokásos csúcspontok, drámák sem maradnak el. 
A Világok világa egyszerre szórakoztat, inspirál, elgondolkoztat és érzéseket kelt. Sok mindent sejtet, sok mindent elárul és éppen annyit mutat, hogy a kérdéseket feltegyük, de a válaszokat ne kapjuk meg készen. Érzelmileg nem ragadott annyira magával, mint Az utolsó csillaghajó, de nagy előnye, hogy tágítja a szokványos csillagászati látókört.




Világok világa



Amikor először olvastam ezt a könyvet, nekem különösen tetszett az a rész ahol az egyik civilizáció gigantikus méretű szerkezetet kezdett építeni a Nap -ja köré. Így fogták fel a hatalmas csillag energiáját, és teljesen körbeépítették az űrben. Az is izgalmas lett, amikor egyikük biológiai testet öltött, és megismerkedett egy nőnemű lénnyel. Kedvenc témámról, a fekete lyukról szóló kaland szintén megfogta a fantáziámat.
Egyszóval a Világok világa egy különleges mű volt a Nemere regények között, s még a későbbiek sem lépték túl, legalábbis ami a metafizikai és tudományos-fantasztikus elmélkedéseket jelenti. Ami a fontos, hogy eme filozofálgatások szervesen beleilleszkednek a könyvbe, s egy pillanatra sem válnak unalmassá.



Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

 
Kapcsolódó cikkek: Nemere István Az utolsó bolygó
                            

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés