2016. február 19., péntek

Rabszolgavadászok - A máhdi országában 1


Rabszolgavadászok - A máhdi országában 1




  Rabszolgavadászok - A máhdi országában trilógiájának első részét – amely a Kara Ben Nemsi sorozat része – Karl May 1890 január-április közötti időszakban írta. 1891 októbere és 1892 szeptembere között jelent meg a német Hausschatzes című hetilapban. 1896-ban adták ki „Am Nile” címmel, könyv alakban.





Karl May: Rabszolgavadászok regényének története


Kara Ben Nemsi kalandjai Egyiptomban folytatódnak. Megismerkedik egy kövér törökkel, aki mindenáron szeretné rávenni, hogy tartson vele fontos utazására. A töröknek - akit Murád Nasszirnak hívnak – más gondja is van, kairói szállásán „kísértetek” járnak. Hősünk csakhamar kideríti, kik azok a gazfickók, akik kísértenek, és közben két kis afrikai gyermeket is megszabadít a fogságából. A kísértethistória mögött egy szent ember áll, akinek személyében komoly ellenséget szerez magának.
A Níluson kel útra, ahol csakhamar életveszélybe kerül, de megjelenik a reisz effendina az embereivel, aki rabszolgavadászok után nyomoz. Ő egy hatósági tiszt – az alkirály megbízottja – a szervezett bűnözés elleni küzdelem kiemelt alakja. Kara Ben Nemsi csakhamar délebbre jut útja során, és egy városban kap szállást. Itt egy feneketlen bendőjű ember látja vendégül, aki a sejk távollétében felügyeli a házát. Régi emlékhelyeket látogatnak meg, és megismer egy idős fakírt. 
Egy ízben társával föld alatti üregekbe zárják, ahol rálelnek egy fiatalemberre, Ben Nil -re. Még több rosszakarót és néhány barátot is szerez, közben megjelenik a reisz effendina hadnagya, és segítségül hívja a rabszolgavadászok egyik bandájának előkerítéséhez. Így mélyen a sivatagba kerülnek, ahol nagy kincs a víz, és csak a rejtett kutak segítségével maradhatnak életben, amelyek egyben a rabszolgavadászok útvonalát is képezik.

Jelenet a Rabszolgavadászok című könyvből

Ebben a történetben nem a jól ismert – nevére rendkívül büszke – Hálef a segítője, hanem a kövér török szolgája szegődik mellé. A hórihorgas Szelim, számos problémát okoz meggondolatlan cselekedeteivel. Állandóan hőstetteiről dicsekszik úton-útfélen, de minden veszélyes helyzetet elkerül gyávasága miatt.


 

A Rabszolgavadászok regény jellemzése


A Rabszolgavadászok jó kis regény, bár igen hosszú az átlagolvasó számára. Azonban nem csalódtam Karl May élvezetes történetmesélési stílusában. A könyv első felében időnként eszembe jutott; lehetne rövidebb, de közben annyira megkapott a történet, hogy erről teljesen elfeledkeztem. 
A másik két folytatással együtt valamivel északabbra játszódik, mint a Tarzan és az aranyváros helyszíne. Igazán jó alkotás, minden a helyén van, az izgalmas sztori, sok főszereplő, a humor, egzotikus tájak, és természetesen a gördülő párbeszédek is olvasatják magukat.
Nem könnyű ilyen hosszú időn át fenntartani az olvasó figyelmét, de Karl Maynak ezúttal is sikerült, és ez történetmesélői tehetségét dicséri. A könyv által egyúttal valamelyest bepillantást tehetünk a 19. század végének északkelet afrikai világába is.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Előzmény: A kárhozat pusztasága, A datolya honából
Folytatás: A máhdi - A máhdi országában 2.

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés