2016. február 14., vasárnap

Sötét erők ébredése Star Wars regény ajánló, jellemzés

Sötét erők ébredése Star Wars regény


Sötét erők ébredése Star Wars regény ajánló, jellemzés



Sötét erők ébredése Star Wars regény ajánló


Sötét erők ébredése Star Wars regény 1992-ben jelent meg. Timothy Zahn folytatta a Star Wars fő vonalának történetét. A történet – az előzmények ismeretében – még mélyebben viszi az olvasót a Star Wars galaxis világába, a Yavin-i csata utáni 9-ik év eseményeibe.



Az előző könyv - lásd: A Birodalom örökösei - sikere után várható volt, hogy nem csak a történet, de az érdeklődés is folytatódik az olvasóközönség részéről. Így is lett, az addigi rajongókon kívül számos más könyvszerető embert csábított világába az újonnan születő trilógia. 


 


Timothy Zahn Sötét erők ébredése könyv történet, tartalom


Talon Karrde csempész szervezete kénytelen elmenekülni bázisáról a birodalmiak bosszújától tartva. Így is majdnem rajtakapják őket, amint a távolból figyelnek, de Mara Jade megérzése időben figyelmezteti őket. Solóék igyekeznek kinyomozni az ügyet, amelynek során Ackbar admirális bajba került, s eltávolították posztjáról. 
Miközben Luke, Han és Lando New Covban tartózkodik, birodalmi hajók érkeznek, s a menekülés során váratlanul segítséget kapnak. A segítség egy régi lázadó vezető személyében érkezik, akit már eltűntnek hittek.

 
Sötét erők ébredése könyv tartalom



Leia Csubakkával elindul a Honoghr bolygóra a noghrikkal tárgyalni, akik Lord Vader lányaként tisztelik. Thrawn is éppen oda igyekszik, így veszélyes helyzetbe kerülnek. Egy Niles Ferrier nevezetű csempész, aki egy defellel dolgozik együtt – amely lény szinte láthatatlanná tud válni az emberi érzékelésnek – Thrawn kezei közé kerül, s kénytelen időlegesen neki dolgozni.
Luke a Jomarkra megy, ahol C'baoth várja. Csakhamar rájön, hogy C’baoth –tal valami nincsen rendben, ítélőbírónak képzeli magát az ottani népség felett. Luke érzi, hogy valami gond van a mester elméjében. A történet folytatásában kiderül, hogy az évtizedekkel azelőtt eltűnt, híres Katana flotta feltételezett tartózkodási helyét Karrde tudja. De van még valaki, akinek tudomása van erről, s félő, hogy a Birodalom jut hozzá előbb, amely tény elég nagy előnyhöz juttatná haderő szempontjából. Persze ennek kihasználásához elegendő személyzet is szükségeltetne. De mint megtudjuk, a stratégiai zseni Thrawn erre is felkészült...
Mintha mindez nem lenne elég, Borsk Fey'lya állandóan keresztbe tesz hőseink terveinek, a saját politikai ambíciói miatt. Ezáltal hamarosan nagy veszélybe sodor mindenkit...


Sötét erők ébredése könyv jellemzés


A Sötét erők ébredése már jobban megfogott, mint az első könyv, ez esetben tisztában voltam azzal, ki kicsoda, s érdekelt a szereplők sorsa. Éppen előtte jelent meg egy hamisítvány folytatás a Jedi hatalma címmel, és ez még érdekesebbé tette az egészet.
Zahn lassabb, logikus, gondos történetvezetéséhez képest az gyorsabb, eseménydúsabb volt, de hamar rá lehetett jönni, hogy komolyabb írói tudás nélküli, összecsapott fércműről van szó.
Amúgy a 90-es évek elején rengeteg sci-fi magazin, könyv, s újság jelent meg Magyarországon, nagy volt az érdeklődés is irántuk. De visszatérve a Sötét erők ébredéséhez, ebben a műben jó néhány élvezetes momentum volt, amelyekbe későbbi újraolvasásokkor nagy örömmel éltem bele magam. A Thrawn és Pellaeon közti párbeszédek mindig lekötöttek, a galaxis további bolygónak életébe való belepillantás is vonzott, s Luke –ék kalandja a csillagrombolón, szintén nagyon tetszett.

 
Sötét erők ébredése külföldi kiadások
Sötét erők ébredése külföldi kiadások

Ha nem is tartozik a 10 legjobb Star Wars legenda közé, számomra sokszor olvasható regény. Csak kisebb apróságok zavartak ebben a kötetben, pontosabban a ’92-es magyar fordításban. Például az egyelőre szó helyett jó néhány esetben hibásan az „egyenlőre” kifejezést használták, amelyet normál esetben a matematikai egyenlőség esetén használunk. Vagy a fénykardot is a trilógiában többször lézerkardnak írták, pedig az semmiképpen sem lehet, a fénykard az ami elfogadott és elterjedt, bár valójában plazmáról van szó. 
A Star Wars írók közül egyik sem vezeti le olyan egyedi és briliáns stílusban a cselekményeket és csatákat, mint Timothy Zahn. Az olvasók többségének véleménye szerint a Sötét erők ébredése valamivel érdekfeszítőbb volt, mint az első regény, és a karakterek is finomodtak, élesedtek. 
Aki nem szereti Zahn fokozatosan felépülő elbeszélő stílusát, annak ez a könyv sem jön be, de akinek tetszett az első, annak a folytatás még jobban. Itt már azért kezdtek éleződni a dolgok és érezni lehetett, hogy a legjobbakat az író a Thrawn trilógia befejező regényére tartogatja.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Az utolsó parancs




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés