2016. március 19., szombat

A túlvilág szeme könyv, Jack Vance szórakoztató fantasy

A túlvilág szeme könyv, legszórakoztatóbb fantasy


A túlvilág szeme könyv, Jack Vance szórakoztató fantasy


A túlvilág szeme, a szórakoztató fantasy

 
A túlvilág szeme könyv Jack Vance, a szórakoztató fantasy nagymestere egyik legjobb alkotása. Mielőtt először olvastam ezt a regényt, főleg a Conan történetek voltak a kedvenceim a fantasy műfaj birodalmában. Jack Vance ezzel a regénnyel a fantasy egy különleges oldalát mutatta meg számomra, s A túlvilág szeme azóta is a legszórakoztatóbb fantasy –t képviseli nálam. Azon könyvek közé tartozik, amelyet nem csak első alkalommal, hanem századszorra is ugyanolyan élvezettel tudok forgatni. A túlvilág szeme könyv 1966-ban jelent meg.



A történet Jack Vance 1950-ben megjelent Haldokló Föld könyvében bemutatott világban játszódik. Először a  The Magazine of Fantasy & Science Fiction nevű folyóiratban jelent meg 1965 decembere és 1966 júliusa között. Magyarországon 1992-ben adták ki, a Cherubion Kiadó jóvoltából.


 



A túlvilág szeme könyv története, tartalma


Ravasz Cugel Almeryben él, s Azenomei városában árulgatja mágikus talizmánjait. Egy napon behatol Iucounu, a Nevető Mágus palotájába, egy Fianosther nevű árus sugallatára. Az árus szerint különleges tárgyakat szerezhet ott meg magának, amelyekkel jókora vagyonra tehet szert. Csakhogy a hazaérkező mágus rajtakapja a tolvajt.
Büntetésül - egy speciális ketrec segítségével - elrepíti a Föld északi részére, hogy megszerezze számára a túlvilág szemét. Egy lapocskát ad neki, amely bármilyen dolgot hozzáérintve ehetővé tesz – de persze az ízét nem változtatja meg – hogy könnyebben életben maradjon. Annak biztosítására, hogy visszatérjen, egy Firx nevű kis teremtményt a hasába nyom, amely erős fájdalmakat okoz, amennyiben nem halad hazafelé.
A túlvilág szeme egy különleges szem, amelyet használva a világ teljesen másnak látszik, mint amilyen valójában. A közönséges környezetet csodaszépnek, az átlagos embereket hercegeknek láttatja. Cugel, nem kis felfordulást okozva lát neki, hogy megszerezze az északi tenger partján.




Ravasz Cugel
Ravasz Cugel


Ahhoz, hogy hazajusson, számos földrészen és megannyi veszéllyel kell szembenéznie. A tengerpartot elhagyva át kell jutnia Cil városán, Magnatz hegyein, és egy bosszús varázsló még a múltba is visszaröpíti, egymillió évvel azelőtti időbe. Ravaszságával mindig előre jut, de őt is többször átejtik. Kietlen pusztaságokon és sivatagokon át, zarándokok társaságában igyekszik tovább, délre, miközben egyre többen odavesznek az út folyamán.
Újabb és újabb akadályokkal kerül szembe, fondorlatos vagy éppen naiv emberekkel, valamint az erdő veszedelmes lényeivel. Minden ügyességére szükségére van ahhoz, hogy egyszer végre hazaérjen, különösen mivel Firx addig nem hagyja békén...

 


A túlvilág szeme könyv jellemzés, vélemény, bemutatás


Nem véletlenül sorolom A túlvilág szeme könyvet a szórakoztató fantasy művek közé, sőt közülük a legjobbakhoz. Jack Vance regényében mesteri módon elegyedik a kaland, a meglepetés, a humor, a különleges szófordulatok és egészen kivételes emberábrázolások. Igazi extra élmény a haldokló Föld világán Cugellel végigutazni. 
 
 

Ravasz Cugel jellemzése 

 
Mivel többnyire megszoktam, hogy a főhősök általában jók, furcsa volt számomra, hogy Ravasz Cugel egy mindenféle fortéllyal, rendkívüli találékonysággal rendelkező, folyton a saját érdekeit szem előtt tartó gazfickó, akit ugyanakkor nem lehet igazán utálni. A vágyai és egyéni igényei vezetik, nem habozik másokat megkárosítani, ha érdekei úgy kívánják. 
Mindemellett elég ügyes, jól forgatja a szavakat, s ha kell (s persze érdekei úgy kívánják) az igazság mellett is kiáll. Az utazás során a legkülönfélébb emberekkel találkozhatunk, s a velük való találkozása, illetve a beszédük olykor nagyon humoros helyzeteket teremt.
 

Jack Vance stílusa A túlvilág szemében

 
Jack Vance stílusa és elbeszélésmódja annyira egyedi, hogy semmilyen más fantasy műben nem leltem hasonlót. Például A Mars katonája regény is nagyon jó történetben, de teljesen más a kivitelezése. A szöveg itt olyan gördülékeny, hogy nagy-nagy élvezetet jelentett a regény elolvasása, és mindmáig ugyanezt érzem, ha újra elolvasom, még akkor is, ha ismerem a végét. 
Ugyanis maga a szövegkörnyezet, A túlvilág szeme egyedi hangulata, azok a pörgő és furfangos párbeszédek újra és újra elszórakoztatnak. Nem véletlen, hogy sok más kedvencemet megelőzve, annak idején (1992) nálam a legmagasabb értékelést kapta.

Folytatás: Jack Vance - Démonpikkelyek

Alternatív folytatás: Michael Sea - Ravasz Cugel


Értékelés (saját tetszési indexem)
10
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés