2016. március 9., szerda

Szudánban – A máhdi országában 3.

Szudánban - A máhdi országában 3


Szudánban – A máhdi országában 3.




Szudánban – A máhdi országában 3. - amely egy előző cikkben ismertetett A máhdi folytatásaKarl May befejezi a rabszolgavadászok felkutatásáról és elfogásáról szóló történetét. Ez a mű végleges formájában 1896-ban került kiadásra. A máhdi országában 3. három különböző címmel is megjelent németül: Im Sudan . (2. Teil), Thut wohl denen, die Euch hassen, és Die letzte Sklavenjagd.



A Szudánban című regény története


Kara Ben Nemsi, Ben Nil és a reisz effendina serege Nílus felső folyása környéki mocsarakon, erdőkön és szavannákon át halad a rabszolgavadász Ibn Ászl után. Rábukkannak egy fekete fickóra Agadi-ra, akit a rabszolgavadász megtévesztett és átvert népével együtt. Újabb információkhoz jutván a víz közelében élő és vadászó bennszülöttekhez jutnak, akik elrejtőznek, mert rabszolgavadászoknak hiszik őket. Különböző események és egy felbőszült víziló okozta izgalmak után újabb törzsekhez indulnak, hogy figyelmeztessék őket Ibn Ászl –ra és a maguk oldalára állítsák őket.
Időközben
Szelim is újra és újra Karához csapódik, minduntalan problémákat okozva. Rálelnek Abd El Bárak –ra is, és csapdába is esnek.
A vad törzsek furcsa szokásait megismerve, az ő segítségükkel igyekeznek csapdát állítani
Ibn Ászl csapatának, de Kara és a reísz effendina nem értenek egyet a haditervben. Ez időleges szétváláshoz vezet, ami nagy bajt hoz hőseinkre.
A könyv második részében ideiglenesen egy másik helyszínre lépünk, ahol régebben olyan események történtek, amelyek kapcsolódnak a jelenlegi történethez. A főszereplő ismét régi szolgájával
, Háleffel száll meg egy elmaradott helyen, ahol egy magát jámbornak tettető alak férkőzik a bizalmukba. Másnap tűz tör ki a közelben, s a lovaik is eltűnnek. Utánaerednek a tolvajoknak, s kiderül, hogy egy nagy kurd bandával állnak szemben, akik szörnyű halálnemet eszeltek ki a barátaink életére törő alakoknak.




A Szudánban regény külföldi megjelenések
A Szudánban regény - külföldi megjelenések

A harmadik részben ismét Szudánban folytatódik a történet. Kara és Ben Nil négy aszkárival különválik a reisz effendinától, s nemsokára rabszolgavadászok egy csapatára bukkannak. Azok ezúttal elrabolt muzulmán férfiakat szállítanak és vezérük egy hírhedt rabszolgavadász. Ez persze nem tartja vissza híres szabadítóinkat, hogy ne lépjenek közbe.
Megtudják a rabszolgavadászok eldugott tartózkodási helyét is, amely veszélyt jelent a rájuk vadászókra, különösen a
reisz effendina csapatára. Csakhogy Kara Ben Nemsi és a reisz effendina összeütközésbe kerül egymással, így nehéz lesz elkerülni a nekik állított csapdát. A főszereplőnek ismét más szerepet kell játszania, s nagyon veszélyes küldetésbe indulnia, de közben felbukkan valaki – akit még Háleffel ismertek meg a már említett történetben – s ez tovább bonyolítja a helyzetet.



A Szudánban regény jellemzése


Kár, hogy Karl May azzal a régebbi történettel a közepén, megszakította a szudáni események leírását, mert így megtörte a lendületet. persze a többi Kara Ben Nemszi történet, mint pl. A vérbosszú oroszlánja is érdekes, de itt most nem akartam másra koncentrálni. Ettől eltekintve is nagyon jó könyv, de nem annyira, mint a második regény volt, amelyik zseniális.
Most - a régebbi történéseket leszámítva - végig a Nílus mellett zajlott a történet. Sajnálom, hogy véget ért a trilógia, de az oldalszámokat tekintve azért elég hosszú volt. Persze ezúttal sem bántam, egyszer sem jutott eszembe, hogy jó lenne már, ha a végére érnék, még ha nem is olyan szórakoztató, mint Az inka öröksége. Pozitív hatású volt a keresztény értékek képviselete a főszereplő által, s az is szimpatikus, ahogyan másokra hatott. Sajnos a fanatikus moszlimok azóta sem nagyon változtak, de legalább a rabszolgavadászat a múlt évszázadban már eltűnt. 
Eredetileg a máhdi trilógia 2 kötetnek készült, de a második túl hosszú lett volna, ezért döntött Karl May úgy, hogy három részre bontja, s ezt adták ki végül 3 könyvben. Bár a szerző másik találmánya, az Old Surehand is igencsak hosszú alkotás, és az csak két kötetben jelent meg. Az viszont érdekes, hogy maga a máhdi szinte végig a háttérben volt, mindössze a második kötetben volt jelen. Azt hittem, legalább a harmadik regényben előlép fontosabb karakterként, de ez nem történt meg.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés