2016. április 20., szerda

Az utolsó mohikán könyv ajánló, történet, jellemzés

Az utolsó mohikán könyv


Az utolsó mohikán könyv ajánló, történet, jellemzés


Az utolsó mohikán könyv ajánló


James Fenimore Cooper Az utolsó mohikán könyve 1827-ben jelent meg. Cooper 1825-ben járt a George tónál és a Glenn vízesésnél, ahol megillette a táj szépsége, különösen a barlang a zuhatagnál. 3-4 hónap leforgása alatt megírta a regényt, amely talán a legismertebb könyvévé vált.



Bár sok kritika is érte ezt a művét, mégis általa halhatatlanná tette a mohikán nevet.


 



Cooper Az utolsó mohikán regény története


Az 1750-es években, Észak-Amerika keleti részén, az angol és francia gyarmatosítók hadereje háborúban áll, s különböző indiántörzsek a szövetségesei. Munro alezredes a William Henry erődben tartja a „frontot” a támadó franciák ellen, s segítségképpen Webb tábornoktól ezerötszáz katona indul hozzá.
Munro két lánya is apjukhoz igyekezne, de a velük levő Heyword őrnagy – egy indián által, akit Maguának hívnak – egy „jobb” útvonalon indul el. Velük tart egy fura szerzet is, aki énekmester, s zsoltárokat énekel. Az indián fickó az ellenséges irokézekhez tartozik, de most az angolok szolgálatában áll. Útközben találkoznak Sólyomszemmel, és két indián társával, Csingacsgukkal és a fiával, Unkasszal. Magua meglép tőlük és immár csak új ismerőseik segítségére számíthatnak. Ők a Glenn vízesésnél egy titkos barlangba vezetik őket, de az árulás folytán – az indián Magua révén, akit az indiánok Ravasz Rókának hívnak – mindannyian bajba kerülnek.





Az utolsó mohikán könyv történet



Az utazók fogságba kerülnek és csak barátjaikra számíthatnak, ha azok megmenekültek, mert Ravasz Róka valami miatt bosszút akar állni a lányokon...
A
William Henry erődöt támadó Montcalm márki nagy fölényben van, és úgy tűnik, az erőd megadásra kényszerül. A márki kész lenne elengedni a legyőzötteket, de az irokézek vérszomjasak és skalpokra vágynak.
Az utolsó mohikánban
Csingacsguk fia, Unkasz eleinte csak szerénységével „tűnik ki”, később egyre többször bizonyítja páratlan megfigyelőképességét és találékonyságát.


 


Az utolsó mohikán könyv jellemzés


Mint a kapcsolódó cikkben, a Vadölő –ben írtam, nekem az a regény volt a kedvenc, s nem ez a könyv. Attól függetlenül persze ez egy igen jó könyv, amelyet egyszer sem voltak képesek történet hűen megfilmesíteni.



Mohikán könyv szereplők


Ebben a regényben a Vadölőhöz képest igencsak magabiztos Sólyomszem. Jó néhány igen erős karakter szerepel ebben a műben. Érdekes, hogy pont a fiatal Unkasz, aki adja a könyv címét, nagy részben csak mellékszereplő. Ő a regény végén kapja a hősi szerepet. Egyébként hasonlóan drámai a regény, mint a szerző másik történelmi regénye, A kém
Csingacsguk itt ritkán szólal meg, annál többször „hallhatjuk” Heyword őrnagyot. Az énekmester amolyan színesítőként kerülhetett a történetbe, ami jól sikerült. Annak külön örültem, hogy legalább megismerhettük a delavárokat, akikről a Vadölőben annyi említés esik. A bölcs Tamenund megjelenése is érdekes volt, a későbbi regényekből ezek az indiánok már hiányoznak.


William Henry erőd a George tónál
A William Henry erőd a George tónál



Utolsó mohikán vélemény, helyszínek


Noha csak a Réz Ádám - Szinnai Tivadar féle fordítást olvastam – és sajnos a magyar fordítások mind lecsökkentették az eredeti szöveget – Az utolsó mohikán ideális indiánregény, minden kritika ellenére. A vége igencsak drámaira sikerült, de az egész mű olyan, amit nem elég egyszer elolvasni, mert „visszahúzza” az olvasót, hogy ismételten belemerüljön ebbe a kalandos, szórakoztató, ám mégis véresen komoly történetbe. A méhvadász sztori sokkal pozitívabb, de rövidebb.
Az utolsó mohikán helyszíneinek és harcainak jó része valós eseményeken alapul. A New York állambeli George tónál ma is megtekinthető a helyreállított William Henry erőd. Erről bővebben olvashatsz ebben a cikkben. Nagy élmény lehet élőben ott mászkálni, főleg ha valaki még a könyv eseményeinek hatása alatt van.

 
Folytatás: Nyomkereső


Értékelés (saját tetszési indexem)
9
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés