2016. május 4., szerda

Az ezüst oroszlán birodalmában könyv ajánló, elemzés

Az ezüst oroszlán birodalmában könyv


Az ezüst oroszlán birodalmában könyv ajánló




Az ezüst oroszlán birodalmában könyv, az azonos nevű négyrészes regénysorozat 3. kötete (ld. előző kötet Babilon romjainál). Történetileg semmi köze az azonos című filmhez (ld. Lex Barker élete, filmjei).



A könyv első részét már 1898-ban írta Karl May, míg a fejezetek nagy része, s a könyv vége csak 1902-re készült el. Karl Maynak ezekben az években volt válságban a házassága, de irodalmi „ellenfeleivel”, valamint saját magával vívott harca is visszatükröződik a regény hasábjain.




Karl May Az ezüst oroszlán birodalmában könyv tartalom, történet


Kara Ben Nemszi és Halef éppen Bászrában tartózkodnak, amikor egy fogadónál észreveszik, hogy a vendég régi ismerősük, David Lindsay. Utóbbi egy gőzösön foglal számukra helyet, de régi ismerősei gyorsan elsuhannak vele, így barátainknak lovon kell továbbhaladniuk.
Azonban egy rajtaütés nyomán ellopják lovaikat, s minden tulajdonukat. Egy csapat férfi segítségével újra a tolvajokra bukkannak, s meglelik elveszett holmijaikat, de
Halef megbetegszik.
Miközben velük lovagolnak tovább, a vezetőjük folyton a lovaik és a fegyverek titka után érdeklődik. Egy bizonyos ellenséget akarnak elfogni, de közben
Kara is érzi magán a betegség tüneteit. Nem bíznak a perzsákban, de tovább mennek velük. Feltűnik egy fakír, s amikor Haleffel versenyt lovagolnak, ismét meglátják, amint menekülni akar társával. Hajsza veszi kezdetét, s kiderül, hogy eddigi segítőik nem azok, amiknek kiadták magukat. Azonban Halef állapota válságosra fordul, de Kara is egyre jobban elgyengül.





Az ezüst oroszlán birodalmában külföldi kiadások
Az ezüst oroszlán birodalmában külföldi kiadások

A perzsa helyek között egy különleges kurd néphez kerülnek, akiknek a fakírnak álcázott pedehr a „sejkje”, s egyben gyógyítója is. Szellemi vezetőjük pedig az usztádnak nevezett férfi, aki teljhatalmat kapott az itteniek felett az uralkodótól. Egy különös, hosszú lábú fiatal, Tifl ismerkedik meg a némettel, s Pekala, a hasonló korú szakácsnő. 
Mivel Halef a halálán van, fiáért küldetnek, aki megérkezése után nem sokkal Tifl –lel lovagol ki, s ellenséges katonákba botlik. Ezek – pontosabban szétszórt csapataik - egy bizonyos sejket várnak (üldöznek) a feleségével, akik után vérbosszú hajtja őket.


Az ezüst oroszlán birodalmában könyv ajánló, elemzés



Karl May életének ismerete nélkül kicsit nehéz megérteni ezt a regényt. Mint ahogyan a bevezetőben is említettem, az író élete, lelki válságai behatással voltak eme művére (is). A könyvbeli betegség, a dzsamikunoknál tapasztalt szellemi tisztaság, a földrajzi helyek mind-mind egyfajta lelkiállapotot, átmenetet fejeznek ki.
A dzsamikunok egy kitalált kurd törzs volt, amely Perzsia hegyei között telepedett le. A szellemi vezető, az usztád, és a világi vezető, a pedehr, valamint a fiatal Pekála és Tifl mintegy szimbolikus megjelenései egy-egy tudati állapotnak, s személyiségnek. 


Ezüst oroszlán vélemény, jellemzés


Ebből a regényből simán kikerült volna három önálló könyv is. Egészen más, mint a korai Kara Ben Nemszi történetek. Itt is vannak benne kalandok, de az író egyre többször átvált a filozofikus, elmélyült hangulatú eszmefuttatásokba. Ha nem lenne olyan borzasztóan hosszú a könyv, ez nem s zavarna. Mert egyébként nagyon érdekes személyiségeket ismerhetünk meg, és az egész történetet áthatja valami fennköltség. 
Csak időnként elszaladt a ló Karl May –jel, és néha fárasztó tud lenni. A várva várt verseny, amire annyira készültek, elmaradt ennek a könyvnek a végéről, így aztán kissé laposan fejeződött be. Ugyan a következő, azaz negyedik könyvben (ld. alul a linket) majd folytatódik, de azt leszámítva, hogy megmaradt a kíváncsiság a folytatásra, ennek nem sok pozitívuma volt.
Karl May Az ezüst oroszlán birodalmában harmadik regényében eredetileg Halef halálát is tervezte, végül meggondolta magát. Azok után, hogy legnépszerűbb nyugati hősét, Winnetou –t is „elintézte”, nem igazán használt volna ez a keleti sorozatnak. Bár időnként szórakoztató, túl hosszúra nyúltak az egyes epizódok, párbeszédek, és főleg a gondolati leírások. A kevesebb több lett volna.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás, azaz "befejezés": A kővé vált imádság

Ajánlott cikk: Tőke Péter veszélyes szafári vadász-kaland regény


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés