2016. június 29., szerda

Karl May Dzsinnisztán fejedelme könyv történet, kritika

Karl May Dzsinnisztán fejedelme könyv


Karl May Dzsinnisztán fejedelme könyv történet, kritika




Karl May Dzsinnisztán fejedelme könyve a nemrég ismertetett Ardisztán könyv második része. Eredeti címe Ardistan und Dschinnistan II., 1909-ben jelent meg először könyvben.

A könyv változatban - az eredetileg újságban megjelent folytatásokat - Karl May, több mint 100 helyen átdolgozta. Később, az 1955-ben egy újabb átdolgozott változat került kiadásra.



Karl May Dzsinnisztán fejedelme könyv történet, tartalom


Nemszi és Hálef Ardisztánban, az emír palotájában csaknem bajba kerülnek, de kutyáik megmentik őket. Megismerik az ellentmondásos uralkodót, és más vallások főembereit is.
Különböző vallású - mohamedán, buddhista, zsidó, keresztény - emberek is  élnek a városban. Sikerül rávenni az emírt, hogy karácsonyi ünnepséget szervezzenek. Igazi keresztény karácsonyi hangulatot varázsolnak, s
Kara Ben Nemszi orgonázik. Az emír ellenlábasai titokban szervezkednek, élükön a csobán Párduccal, akiben pedig teljesen megbízik az uralkodó.
Elfogják őket, s az uralkodóval együtt a
Holtak városába lovagolnak, ahonnét nem lehet elszökni a környező sivatag miatt. Itt más vezetőkkel  - mint az ussulok ifjai, vagy az Erdsani, kerülnek össze, és úgy tűnik a Holtak városa földalatti sziklalabirintusaiból nincs menekvés. Vagy mégis?


Dzsinnisztán fejedelme kritika, jellemzés


A Dzsinnisztán fejedelme könyvben ismét egy jellemfejlődést kísérhetünk végig az uralkodó által. Nem mondanám, hogy unalmas regény, bár időnként hosszan elnyúló magyarázatok itt is lelassítják a történetet. De azért egy A Kordillerákban típusú Karl May regénynek például a nyomába sem érhet.
Végigolvastam kíváncsiságból, de valószínűleg hamar elfelejtem. Nem mintha rossz könyv lenne, de
Maytól többet vár az ember. Itt alig vártam, hogy vége legyen. „Jó magyar szokás” szerint a lefordított cím megint félreértésre adhat okot, ugyanis szó sincs Dzsinnisztán fejedelméről. Mivel eredetileg az előző könyv második kötete, így Ardisztán és Dzsinnisztán II. lett volna a helyes cím.
Dzsinnisztán fejedelme csak a mű végén bukkan fel, a regény nagy része inkább Ardisztán emírjéről szól. Számomra elég lapos lett a vége, napok múltán már nem is emlékeztem rá. Kár, mert ez a Kara Ben Nemszi sorozat utolsó része. Sajnos a sorozat késői kötetei kevésbé kalandosak, inkább filozofikusak.



Értékelés (saját tetszési indexem)
5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk: A 20. század legjobb sci-fi írói


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!





Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés