2016. július 29., péntek

A miztékák kincse Karl May regénye bemutatás, tartalom

A miztékák kincse Karl May regénye


A miztékák kincse Karl May regénye bemutatás, tartalom




A miztékák kincse Karl May regénye valójában az író álnéven írt Waldröschen című regénysorozatának egy darabja (Waldröschen oder die Rächerjagd rund um die Erde (Erdei Rózsika, avagy üldözés a világ körül).

A miztékák kincse az említett sorozat második kötete. Ebből a sorozatból származik Az aztékok kincse és a Napisten piramisa című filmek története, illetve az 1988-as Prérivadászok Mexikóban film is.


Karl May A miztékák kincse tartalom


Unger, a német vadász és indián társa egy mexikói vaqueróra lelnek a folyó mellett. Kiderül, hogy csapatukat A sivatag szelleméből is jól ismert komancsok fogták el. Ungerék elindulnak és kiszabadítják a négy férfit, valamint két nőt. Az egyikük hölgy spanyol úri hölgy, a másik pedig Karja, egy miztéka indián lány.
Hazakísérik őket a mexikói oldalon levő birtokukra. Itt a hacienda ura,
Emma, a spanyol lány apja fogadja őket. Unger különösen szoros barátságba kerül Emmával, társa pedig Karját halmozza el figyelmével. Karja azonban a spanyol úri ficsúr Alfonzóért bolondul, aki mindenáron meg akarja tudni tőle a miztékák kincsének a helyét. Ugyanis Karja, és bátyja, Teklata  az örökösei ennek a kincsnek.




A miztékak kincse külföldi kiadások


Unger megismerkedik Teklatával, és barátságot kötnek. Előkerül egy rettenthetetlen ló, egy igazi fenevad, akit senkinek sem sikerült tartósan betörnie. A német vállalkozik a feladatra. Közben a távoli északról komancsok közelednek, és Alfonzo is szövögeti a maga terveit. De Emma és Unger egészen mást terveznek. Ehhez a gróf is áldását adja.

A miztékák kincse könyv jellemzés


A miztékák kincse Karl May regénye az író „fiatalabb” korából való, s megvan benne mindazon romantika és kalandosság, amely korai regényeit jellemezte. A történetbe belelendülve, szinte letehetetlen, s egymást követik, az izgalmasabbnál izgalmasabb jelenetek. Hasonló helyszínek, emberek és helyzetek, mint A Rio de Plata mentén történetben, bár egészen más kontextusban.
Sok érdekfeszítő szereplő van A miztékák kincse regényben, ráadásul két női főszereplő is. Itt keveredik a mexikói közeg az amerikai indiánokéval, a sokszínű szereplőgárda és a jó sztori ellazítja az olvasót. Ezeken a misztikus helyeken a Castaneda történetekben jártam sokat, olvasva. Egyetlen pillanat sem marad esemény nélkül, gyorsan zajlanak a dolgok és egyik fordulat követi a másikat. 
 
 

Karl May és a miztékák – Erdei Rózsika sorozat

 
Az a fajta regény, amit sokszor elolvas az ember. A miztékák kincse körülbelül a kétharmadától egy másik helyszínen játszódik, kicsit olyan, mintha már egy másik regény lenne. A sivatagon át című Karl May sztori is egy új sorozat kezdete volt, de ott legalább az első résztől.
Különösen bosszantó, hogy egy sorozat második regényéről van szó, mert az még csak hagyján, hogy az előzményeket nem ismerem, de a történet is félbeszakad. Egy csomó elvarratlan szál van, s mivel nem tudok magyarul megjelent folytatásról, örökké kíváncsi maradhatok, mi lett a főszereplők sorsa. Ez a fajta következetlenséget ki nem állhatom a kiadóknál, sajnos sok esetben előfordul.

Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés