2016. augusztus 9., kedd

A fekete kolosszus Conan novella ajánló

A fekete kolosszus Conan novella


A fekete kolosszus Conan novella ajánló



A fekete kolosszus Conan novella


A fekete kolosszus Conan novella – amely időben az előző cikkben bemutatott Árnyak a holdfényben történet után következik – 1933 júniusában jelent meg a Weird Tales magazinban.

A fekete kolosszus számos Conan gyűjteményben felbukkant az azóta eltelt évtizedekben. Magyarországon először a Conan, a barbár gyűjteményben (1989), majd a Conan, a kimmériai (1993) és a Robert E. Howard összes Conan-története I. (2004) novelláskötetekben jelent meg.




Robert E. Howard A fekete kolosszus tartalom, történet


Amikor az északi barbár hordák elözönlötték Kutchemes városát, az utolsó mágus, Thugra Khotan egy különös mérget nyelt le, majd papjai sírboltba zárták testét. Háromezer évvel később Shevatas, Zamora mestertolvaja megtalálja a módját, hogy bejusson a síremlékbe.
Nemsokára egy új vezér bukkan fel a sivatagi pusztákon,
Fátylas Natokh néven, s tömöríti egységbe a nomád hordákat. A különös embert prófétaként félik, és háborút hoz a civilizáció szélére. Mivel bátyja Ophir –i börtönben senyved, Yasmela hercegnő Khoralja kis országának uralkodója. Esténként megkísérti egy rettegett árny, aki azt állítja magáról, hogy ő Natokh szelleme.

Yasmela felkeresi Mithra isten szentélyét, hogy megoldást találjon. Azt a sugallatot kapja, hogy tegye a királysága kezét az első halandó kezébe, akivel találkozik az utcán. Amikor Yasmela életében először, egyedül kilép az utcára, egy páncélinges zsoldossal találkozik. Ő nem más, mint a királyság seregének egyik legjobb kardforgatója, Conan



Conan a harcos




A nemesurak meglepődnek, amikor a királynő előáll tervével, Conan viszont nem sokat habozik, veleszületett vezetői képességét használva a seregek élére áll, hogy felvegye a harcot a támadó hordákkal.


Robert E. Howard A fekete kolosszus novella jellemzés


Az ütközet után Yasmela és Conan kapcsolatban voltak, de az uralkodónő ezt sosem tette hivatalossá. Később felajánlja, ha a bátyja visszatér és elfoglalja a helyét a trónon, feleségül megy hozzá, de a barbár iránta érzett szenvedélye addigra már a múlté. Mindez L. Sprague de Camp és Lin Carter 70-es évekbeli novellájából derül ki, akik többek közt a Conan, a kalóz című regényt is írták..
A fekete kolosszus az első Conan novella volt amit olvastam – hiszen ezzel kezdődött az előző cikkben is említett Conan, a barbár könyv – s egy életre meghozta a Conan történetek iránti kedvemet. Előtte csak a Conan, a barbár filmből ismertem a hőst, de az eredeti Robert E. Howard  novellák képesek voltak ezt is felülmúlni.
Conan A fekete kolosszus történetben vezet először igazi hadsereget, s itt mutatkoznak meg igazán irányítói készségei, amelyek ahhoz vezetnek, hogy egyszer majd saját királyságát is vezesse. A Khoralja –i helyszín által pedig a hibóriai világ egy kis királyságába nyerhetünk bepillantást. A leírások lenyűgözőek, a különféle népeket s harcukat testközelből ismerhetjük meg.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Következő Conan történet: A Fekete tengerpart királynője




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés