2016. augusztus 14., vasárnap

Karl May novellák, kaland, úti és humoreszkek

Karl May novellák


Karl May novellák, kaland, úti és humoreszkek



Karl May novellák összes bemutatás


Karl May novellák magyarul is megjelentek szép számban, bár inkább gyűjteményes kötetekben. A Karl May novellák egy része jelent meg nálunk, a címfordítások miatt néha nehéz beazonosítani ezeket.
Ezen novellák nagy része kaland, illetve útikaland novella, más része humoreszk, illetve sok kapcsolódik a már ismert könyvsorozatokhoz. Egyes regények is tekinthetőek akár novellák gyűjteményének, elég ha csak a már bemutatott A vérbosszú oroszlánjára gondolunk.



Karl May Humoreszkek


A Karl May humoreszkek a szórakoztatás célját szolgáló, legtöbbször Németország területén játszódó, vidám, csattanós, rövid történetek. Némelyik egészen vicces, a történetet pedig tökéletesen formálta meg Karl May. Akár a Mándy féle Robin Hoodnál, általában ezekben nagyon jó csavarok vannak, a végére jót derülünk és minden jóra fordul. 
A legtöbbször valamilyen szerelmi ügy (is) áll a háttérben, és egy jótevő gondoskodik arról, hogy a titokban találkozgató pár a szülők neheztelése ellenére is összekerülhessen. A Pankraz, a házasságszerző például nagyon mókás, és szórakoztató, nem is szólva a szereplők jellegzetességeiről. De még ennél is pompásabb A szerencsét hozó almásderes, amely egy komolynak látszó párbajt is parodizál. Ezt a történetet nagyon élveztem, az író mesélőkedve itt a topon van, kiváló élményt kínálva ezzel az olvasóknak.

Összeírtam a magyarul megjelent
Karl May humoreszkeket, évszámként a legelső megjelenés (vagy megírás) dátumát vettem figyelembe a rendelkezésre álló adatokból.

A törzsasztalnál (Am Ernstthaler Stammtisch / Ausgeräuchert)   1876   
Pankraz a házasságszerző (Pankraz der Ehestifter/Auf den Nußbäumen)   1876   
Álkegyelmesek (Die falschen Excellenzen)   1977   
A szerencsét hozó almásderes (Husarenstreiche)   1878   
Epperlein úr históriája (Wie dem Stadtrat Epperlein aus der Klemme geholfen wurde/Das Ducatennest)   1878   
Vitzliputzli professzor    (Professor Vitzliputzli)   1894   


 

Karl May kalandnovellák és útinovellák


Ezek magyarul olyan gyűjteményes kötetekben jelentek meg, mint a A sivatag haramiája, vagy az Idegen ösvényeken. Ezekben a történetekben bejárhatjuk az egész világot. Például a Saiwa tjalem az északi hópusztaságokba, eszkimó világba vezet, ahol a Szibériai állattörténetekben jártam, a Van Het Roer, a búr pedig a dél-afrikai háborúkhoz.
Több rövid történet kapcsolódik már meglévő sorozatokhoz. A Mursuktól Kairwanig című történet egy igazán jó Kara Ben Nemszi sztori a Szaharából. A Hóförgetegben, vagy az Upszaróka fiai pedig a Winnetou történetekhez tartoznak. A Halálos tűz történet pedig jó kis kavarás, mert eredetileg Old Shatterhand történet volt, de én már Old Firehand átiratban olvastam.


Karl May kalandnovellák lista


A sivatag hiénái (Tim Summerland / Ein Dichter /Der Pfahlmann)   1879    Van Het Roer, a búr (Der Boer van het Roer / Der Africander)   1879
Saiwa tjalem (Saiwa tjalem)   1881       
Halálos tűz (Ein Oelbrand???)   1883   
A beszélő bőr (Das sprechende Leder/Unter der Windhose)   1886   
Feketeszem    1889   
Ott fönn az „éneklő víznél”    1889   
Mursuktól Kairwanig (Eine befreiung)    1894   
A halál pusztája (Er Raml el Helahk)   1895   
A hóvihar / Hóförgetegben (Ein Blizzard / Ein amerikanisches Doppelduell)   1895
Upszaroka fiai   1897


Hosszabb Karl May novellák


A Kanada Bill egy több részes történet, és a vadnyugaton játszódik. A Feltámadásról szó esett a már említett A vérbosszú oroszlánjában. A Szenteste a legtöbb bibliográfiában mint regény jelenik meg, de számomra még kisregénynek is túl rövid, ezért leginkább egy hosszú novellának tudom felfogni. Ebben a történet Németországban kezdődik, Shatterhand gyermekkorában, és a vadnyugaton folytatódik, Winnetouval, s más barátaival.
   
Kanada Bill (Ein self-man) 1877-94, 1971
Feltámadás (Christ ist erstanden! / Auferstehung)   1893   
A szenteste (Weinacht!)   1897    
 

Egyéb May novellák


Karl May jó sok rövid történetet írt – különösen pályafutása kezdetén – sokat álnéven. A Két szív, ha elszakad történetről már említést tettem a Sátán és Júdás trilógiánál, mivel ez összekapcsolódik azokkal a regényekkel.

 

További Karl May novellák listája


Mária vagy Fatima (Maria oder Fatima)   1892/93
A vérbosszú (Blutrache)   1894
A Kutb (Der Kutb)   1894
Két szív, ha elszakad (Wenn sich zwei Herzen scheiden)   1894   
A káromkodó (Gott läßt sich nicht spotten)   1895 

Old Shatterhand civilben   1896
 A sivatag haramiája
A talizmán
A kaffer sírja   



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!







Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés