2016. szeptember 4., vasárnap

Karl May A szkipetárok földjén könyv tartalom, ajánló

Karl May A szkipetárok földjén


Karl May A szkipetárok földjén könyv tartalom, ajánló



Karl May A szkipetárok földjén könyv a Balkáni szurdokokban regény folytatása, és kötet formájában 1892-ben látott napvilágot.
A szkipetárok földjén a 6 kötetes Orient ciklus 5. része, és ez is a Balkánon játszódik.


Karl May A szkipetárok földjén tartalom, történet


Elkezdődik a „bírósági tárgyalás” és értelmetlenségbe fulladna, ha Kara és társai hagynák magukat. De ő leleplezi a „szentet”, s ezzel arra készteti a kodzsa basit, hogy változtassa meg az ítéletét. A gaztevőket elfogják és bezárják. Csakhogy időközben valaki kiszabadítja őket, és rájönnek, hogy a kodzsa basi végig velük volt.
Kara az események után „szent” álruhát ölt és így halad tovább. Találkozik a két Aladzsi fivérrel, akik híresek erejükről. Furfangos módon teszi lóvá őket, s a következő falvakban egyre több emberrel találkoznak, akik tartanak a haramiáktól. Mivel a lába kificamodott, főhősünket a lova, vagy társaiOszko és Omar viszi. Közben egy helyi doktorral is összehozza őket a sors, aki nem hallott még a gipszről, és emiatt, a kezdeti ellenségeskedés után nagy hódolója lesz az effendinek. 



A szkipetárok földjén könyv jellemzés



A titokzatos sutról is hallanak, de senki sem tudja biztosan, ki ő, és hol lakik. Derék, és „színjátékot” játszó emberekkel is találkoznak, akik összejátszanak a rablóbandával. Lassanként összegyűlnek az ellenfelek, hogy csapdát állítva elkapják őket. Egy erdei helyen sikerül a zsiványoknak a négy jóbarátot kelepcébe csalni.
 

Karl May A szkipetárok földjén könyv ajánló, jellemzés


A történet ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt, ugyanolyan stílusban, ugyanazokkal a szereplőkkel, néhány újabbal bővülve. Ez is istenien van megírva, gyorsan lehet "habzsolni" a mondatokat és könnyű megérteni. Úgy pörög, akár A sivatag szelleme, vagy a jobb Karl May regények.
A vége felé kifejezetten tetszett, ahogyan a gonosz török urat móresre tanítják. Nem semmi jeleneteknek lehetünk szemtanúi, amelyek leírása nagyon szórakoztatóra, s néha humorosra sikerült. Érdekes megfigyelni, hogy a sorozat, az első könyv óta fokozatosan egyre tömörebb lett. A fölösleges leírások teljesen eltűntek, s helyüket a szédületes párbeszédek és a még mozgalmasabb cselekmények vették át.
Körülbelül úgy lehet falni az oldalakat, mint Wilbur Smith Jön a farkas regényében. Ebben a stílusban Karl May verhetetlen, és A szkipetárok földjén egynémely Winnetou regényt is maga mögé utasít színvonalában. Nagyszerű élmény ez a kötet, kikapcsolódásnak ideális.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ajánlott cikk: Szülessen boszorkány


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés