2016. szeptember 2., péntek

Robert E. Howard Árnyak Zambulában

Robert E. Howard Árnyak Zambulában


Robert E. Howard Árnyak Zambulában novella ajánló




Robert E. Howard Árnyak Zambulában Conan novellája eredetileg The Man-Eaters of Zamboula címen jelent meg 1935-ben a Weird Tales hasábjain. Időrendben ez A fekete kör népe című története utáni időszakban zajlik.

Későbbi címe Shadows in Zamboula, Magyarországon először a Conan, a barbár gyűjteményeskötetben volt olvasható 1989-ben.



Árnyak Zambulában Conan novella tartalom, történet


Conan a Turáni sivatag mentén tartózkodik és egy hétre Zambulába érkezik, a nyugati turáni helyőrség városába. Itt mindenféle keverék népség lakik. Egy ismerős figyelmezteti, nehogy megszálljon Aram Baksh házában, mert otthagyja a fogát. Ugyanis az átutazók nem szokták elhagyni azt a házat, hanem eltűnnek. A barbárnak azonban fogytán a pénze és az a fogadó a legolcsóbb, ezért ott tölti az éjszakát.
Gyanús számára, hogy a fogadóval átellenben levő kunyhókba nem költöznek be a hajléktalanok. Éjszaka arra ébred, hogy egy nagy darab fekete jut be a szobájába. Mielőtt lecsaphatná, elintézi a feketét, és kijutva a szabadba, utánanéz, mi történik a háttérben.

Egy nőt talál, akit éppen elfognak a feketék, hogy elhurcolják, de közbeavatkozik. Megtudja a nőtől, hogy a kedvese megőrült egy italtól, amelybe a helyi Hanumán templom főpapja által készített szert keverte, és így menekült ki a szabadba. De éjszakánként a négerek mászkálnak csak az utcákon, akik friss prédára lesnek, mert emberevők.
A fiatal nő, Zabibi igyekszik rávenni, hogy ölje meg a Hanumán templom főpapját, Totrasmek –et. Akitől még a helyi uralkodók is tartanak. A kimmériai nem is sejti milyen veszedelmekkel néz szembe ezáltal és egy veszedelmes ellenséggel, aki erőben is méltó ellenfele.


Robert E. Howard Árnyak Zambulában Conan novella jellemzés


Az Árnyak Zambulában Conan novella a középső történet volt a már sokszor emlegetett 1989-es Conan, a barbár című könyvből. Nagyon tetszett az egzotikus helyszín, és az egész eseménysor. Baal-Pteor, az izomember alakja tette egyedivé ezt a Conan történetet, kettejük „mérkőzése” az egyik csúcspontja a novellának.




Árnyak Zambulában novella jellemzés



Az „embertelen erejű” Baal-Pteor egy Kosalából származó férfi volt, aki mások megfojtására specializálta magát. Az ilyen erőküzdelmek már a Tarzan könyvekben is lenyűgöztek, így itt sem maradt el a várt hatás. Totrasmek mágiája csak tovább fokozta az olvasmány élvezetét. A végén is van egy meglepő csavar, ami teljessé teszi a mesterművet.
Az Árnyak Zambulában is egy olyan példája a Robert E. Howard féle történetformálásnak és stílusnak, amelyet senki sem tudott még utánozni. Több érdekes szereplőt mozgat, és a szálak a „legfelsőbb körökig” terjednek. Az egész novella története egyetlen éjszaka alatt zajlik le, mégis mennyi minden megtörténik. Conant nem ismerő olvasóknak is bátran ajánlom.


Értékelés (saját tetszési indexem)
9
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Elveszett asszonyok völgye


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés