2016. október 16., vasárnap

Nemere István Hajnal a Trendalon könyv ajánló, jellemzés

Nemere Istvan Hajnal a Trendalon konyv jellemzes


Nemere István Hajnal a Trendalon könyv ajánló, jellemzés




Nemere István Hajnal a Trendalon könyve 1989-ben jelent meg a Népszava tudományos fantasztikus könyvek sorozatban. Ugyanazon a bolygón játszódik, mint egy előző cikkben ismertetett Az utolsó bolygó könyv története.


Nemere István Hajnal a Trendalon tartalom, történet


Letta és új férje, Berat, telepeseket toboroznak a távoli bolygóra. Hosszas előkészületek és válogatás után kerül ki az a közel 50 ember, akit alkalmasnak ítélnek. A Trendalhoz érve látják, hogy a régi meteoállomás lakórészét már elbontották. Letta valaha itt töltötte élete egy részét Oban Dorggal, előző párjával, és itt nevelték fel fiaikat.
Kiderül, hogy nincsenek egyedül a bolygón, mert egy cég időközben bányászati engedélyt kapott és kitermelést végeznek több helyen. A cég emberei valami miatt nem örülnek az odaérkezésüknek. Miközben a telepesek ismerkednek a bolygóval, amely immár belélegezhető levegővel rendelkezik, rájönnek, hogy veszélyek is leselkednek rájuk.




Trendal bolygó térképe 2.


Egyszer két gyerek elhajt a terepjáróval és eltévednek, de szerencséjükre egy közeli kitermelőgép felügyelője, egy fiatal nő segít nekik. Ők azonban észreveszik, hogy a gép az oxigénért felelős flexia cserjéket is pusztítja. Lettáék meglátogatják a cég embereit. A vezetőjük, Onex készségesen fogadja őket, de érzik, hogy nem őszinte hozzájuk. Hamarosan tragédia árnyékolja be hétköznapjaikat, és tudják, hogy harmincmillió kilométerre a Földtől, a saját kezükbe kell venniük az igazságszolgáltatást.



Nemere István Hajnal a Trendalon könyv ajánló, jellemzés


Ez még Az utolsó bolygónál is jobb, változatosabb. Szeretek az olvasás által egy másik bolygón lenni, s a Hajnal a Trendalon megadja ezt az élményt. Bár Nemere egy másik művében, a Túl a Plútón
sci-fi regényben is ott van ez a hangulat, de abban nagyon kevés a szereplő. Itt elég sok és változatos temperamentumú szereplő van jelen, ami árnyalttá és érdekesebbé teszi a történetet. 
Azt is szeretem, amikor „csak úgy” a hétköznapjaik zajlanak, és a telepesek dolgoznak az új városuk környékén. Ehhez jön még a bányászok jelenléte és a titkos gazságaik, ami felpezsdíti a regényt és fokozza az izgalmakat, a tétet. Érdekes – bár nem a történethez tartozik, hogy Nemere előszeretettel alkalmazza a niok, niök szóvégződéseket a niuk helyett. 
 
 

Hajnal a Trendalon könyv értékelés

 
A Hajnal a Trendalon regény vége igencsak izgalmasra sikeredett, nagyon együtt voltam a történettel. A regényben többször is járunk mind a négy kontinensen, így – ha csak apró részletekben is – de mélyebben megismerhetjük a Trendal környezetét. A legnagyobb változás, hogy most már űrruha nélkül mászkálhatnak az emberek, de ez egyben védtelenebbé is teszi őket a természet erőivel szemben. Tapasztalatlanságuk miatt ugyanilyen védtelenek voltak az utolsó csillaghajó emberei is, több milliárd évvel később.
Nemere István az emberi kapcsolatokat is nagyszerűen bontogatja ki a műben, nem lehet nem drukkolni az érintetteknek. Érdekes volt elképzelni, milyen lenne egy ilyen távoli bolygón letelepedni. Vagy a bányász cég kitermelő gépeit felügyelni. Egy szóval jó volt a Trendalon lenni. Bizonyos tekintetben hasonló volt a helyzetük a telepeseknek, mint Afrika pigmeusainak az Elefántsirató könyvben, amikor egy cég haszon érdekében kezdett kitermelésbe az esőerdőben.
A családregény sorozatnak csak ez, és a már említett Az utolsó bolygó című kötete játszódik teljes egészében ezen a bolygón. De ebben a könyvben a Trendal naprendszerben található űrállomás is fontos szerepet kap, és valamennyire belepillanthatunk az életébe is. Évek után újraolvasva, ismét kellemes élményeket okozott a regény.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)
 

Folytatás: A Titán-terv



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




Ajánlott cikkek: Az utolsó csillaghajó
                           Túl a Plútón

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés