2016. november 7., hétfő

Fekete István Téli berek könyv

Fekete István Téli berek könyv


Fekete István Téli berek könyv



Fekete István Téli berek könyv 1959-ben jelent meg, és – a már bemutatott Tüskevár című regény – folytatása. A történet a Téli berek regényben ott folytatódik, ahol az előző véget ért, de ezúttal megismerhetjük a főszereplők téli szünidei kalandjait a berekben.

Fekete István Téli berek könyv tartalom, történet


Gyula és Béla, azaz Tutajos és Bütyök a városban koptatják az iskolapadot, ősszel. Új matematika-fizika tanárnőjük, aki régi tanárjuk felesége immár, szigorúan fogja őket. Tutajos is megismerkedik egy lánnyal, Sárával, aki hasonló hatással van rá, mint Bütyökre volt Kati, a vakáción.
Elkezdődik a tél és Tutajos ágynak dől, de hamarosan mások is követik, végül az iskola hosszabb időre bezár a hiányzások miatt. Összebarátkozik a fiatal doktorral, s eltelik egy kis idő, míg teljesen rendbe jön, miközben hozzátartozóival és barátjával is összezördül. Végül István nagybátyja látogatása teszi biztossá a téli vakációt. 


 
Téli berek könyvborítók


A Kis-Balaton vidékén igazi, fagyos téli időre lelnek, s napokon belül mennek ki a berekbe, ahol már egy új, télire épített kunyhó – amely már inkább kis ház – várja őket. Lehetőségük nyílik rá, hogy megismerjék a téli berek szépségeit, s egyben kellemetlenségeit is.

 


Fekete István Téli berek regény jellemzés


A szerző első híres regénye, a Koppányi aga testamentuma is részben a Balaton déli partján játszódik. Ezt leszámítva kevés közös vonás van a Téli berek könyv történetével. Szerintem joga van egy diáknak tudni, mennyi az idő, mennyi van vissza az órából, ezért túl szigorúnak találtam a tanárnőt. 
Az elején egy kicsit sok a vacakolás Budapesten, mielőtt elindulnának a téli szünidőre. Néha olyan érzésem volt, Fekete István a végsőkig nyújtja az elutazás előtti pillanatokat. A Téli berek regény 1/3-a letelt, mire végül találkoztak Matulával. Mondjuk az is igaz, hogy például a Lassie hazatér regénynek is csak az első harmada után kezdődik a kutya hazaútja. 
Amúgy igen jó párbeszédek vannak benne, de az író néha elszáll a mesélő kedvével és leírásaival, ezért túl hosszúra nyúlik a történet. A Téli berekben történő napi kalandozásokat jó olvasni. Fekete István a hétköznapi dolgokat is olvasmányosan, élvezetesen tudja tálalni. Itt megjegyzem, hogy ugyanez jellemző a Vadászatok erdőn-mezőn című kötetben található Fekete István történetekre is, ha ez tetszik, azokat is szeretni fogod.
 
 

Téli berek könyv kritika, értékelés

 
De az egészből nekem Matula személyisége tetszett a legjobban. Az a tökéletes, precíz viselkedés és cselekvésmódja, felvértezve egy élet tapasztalatával, nagyszerű emberré tette. Ő a biztos pont a történetben, akire Tutajos és Bütyök mindig számíthat, s aki mindent ismer és tud a berekben. Olyan biztos pont, mint Bambi számára az öreg herceg a nagy rengetegben.
 

Téli berek


Annak idején még igazi kontinentális időjárás volt, meleg nyár, hideg tél. Manapság ezek a kemény, havas telek eltűntek, mint ami a Téli berek könyvben van. Utoljára gyermekkoromban voltak igazi telek, s a 80-as évek óta – néhány kivételt leszámítva – nem volt kemény tél, amely végig hideg és hóval teli. A világ és az ember jócskán megváltozott azóta.
Jók voltak azok a részek, amikor Tutajos egyedül kiült esténként a magaslesre. Viszont az állatok lelövése nem volt szimpatikus. Bár a Tüskevár regény ismertebb, a Téli berek sem kevésbé népszerű azok körében, akik olvasták. Ennek is a hangulata és a „hétköznapian is ünnepi” érzése az, ami vonzóvá teszi. 
Viszont a tüskevár titka megmaradt, ezúttal nem látogattak el oda. Bár a gyerekek nem lettek olyan képzettek, mint az ifjú Szókratész Dan Millman regényében túlélésből, sok mindent elsajátítottak a téli fennmaradásról a vadonban. A végjáték nem igazán tetszett a sötét esemény miatt, de szép Fekete István Téli berek befejezése. Matula tömör kifejezése, egyszerű megnyilvánulásai feledhetetlenek maradnak számomra.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés