2016. december 1., csütörtök

Egy komisz kölök naplója könyv ajánló

Egy komisz kölök naplója könyv


Egy komisz kölök naplója könyv ajánló



  Egy komisz kölök naplója könyv Metta V. Victor műve, mely 1880-ban került először kiadásra Amerikában, s már 1918-ban megjelent magyarul Karinthy fordításában. Az amerikai írónő, Metta Victoria Fuller Victor munkája először folyóiratban jelent meg, majd később A Bad Boy's Diary címmel regényként.
Hazájában is először név nélkül jelent meg a könyv, majd később Walter T. Gray álnéven, és Magyarországon sem szerepelt a régebbi kiadásokban a szerző neve.


Az Egy komisz kölök naplója könyv fordítása


Bár Karinthy Frigyest jelölik meg a mű fordítójaként, azt érdemes tudni, hogy Karinthy nem igazán tudott más nyelven. A fordításokat általában a nővére, Karinthy Emilia végezte, de Karinthy adta le.
Egyes források szerint J. Botstiber német fordításából származik a magyar is, amely 1893-ban jelent meg Tagebuch eines bösen Buben címmel. De tudni kell azt is, hogy 1900-ban már létezett magyar nyelvű fordítása a regénynek, Egy rossz fiú naplója címmel. 




Metta V. Victor Egy komisz kölök naplója tartalom, történet


Hakker Bandi (magyar fordítás) egy 8 éves fiú, aki mindig bajba keveredik. Életének eseményeit szorgalmasan feljegyzi a naplójába, rettenetes helyesírással. A könyv lapjai ezen írások összegyűjtve, mely sokkal izgalmasabb az amúgy szintén nem unalmas Copperfield Dávid élettörténeténél is..
Egy észak-amerikai városban lakik a családjával, kik minden bizonnyal jómódban élnek, hiszen szép nagy házuk és szolgálóik is vannak. A szülein kívül három nővére él a lakásban, akik sorban elkelnek.
Bandi folyamatosan hibákat követ el, hol a kíváncsisága, hol félresikerült jóakarata miatt. Egyik butaságot a másik után követi el, és a vége mindig az lesz, hogy édesapja jól elnáspángolja.




Egy komisz kolok naploja képek, rajzok


Egyedül a szolgálólány – akit ő tini –nek nevez (így, kis t –vel) – az, aki valamennyire megérti. A komisz kölök nagyon sok kárt okoz családjának és másoknak is naivitása miatt. Ahogy halad előre a történet, Bandi egyre hajmeresztőbb kalandokba keveredik. Bajba kerül a Niagaránál, bekerül egy oroszlán ketrecébe, elszáll egy léggömb kosarában, és egy elszabadult vonattal is elrobog.




Metta V. Victor Egy komisz kölök naplója jellemzés, könyvélmény, ajánló


Az Egy komisz kölök naplója gyermekkorom hatalmas kedvence volt. Vagy ezerszer elolvastam, s a könyv szét is ment, pedig általában annyira vigyázok a könyveimre, hogy még évek után is újnak tűnnek. Nemrégiben előkerült az egyik szekrényből, nagy örömömre - mint A tigris szeme, vagy az Erdei utakon könyvek is - de jó néhány darabban. Pár oldal hiányzik az elejéből, a többit összeraktam.
Szinte minden részre emlékszem, mégis
több évtized távlatából is újra élmény az olvasása. Az Egy komisz kölök naplója az a könyv, amelyben minden helyesírási hiba megengedett. Olvasni tanulóknak semmiképp sem ajánlom. Egy az egyben úgy van minden leírva, ahogyan a főszereplő írta (volna), csak persze magyarosítva. A nevek is mind magyarosítottak, csak a helyszínek amerikaiak, és a 19. századból valók, hasonlóan mint a Kicsi ház a prérin című regényben. Erről a könyvről is elmondhatom, hogy egy csepp unalom nincsen benne, még egy mondatocska sem.
 
 

Egy komisz kölök naplója könyv ajánló 

 
Bandi, a komisz kölök lényegre törően írt, s egész gyermekkora egy véget nem érő kaland. Az volt talán a csúcspont, amikor egy lakatlan szigetre vetődött el. Arra kíváncsi lennék, honnan származik a történet, vagy mi az alapja, hiszen a szerző, Metta, hölgy volt, bár Walter T. Gray álnéven jelent meg először a regény. Az interneten megtalálható a regény angol nyelven és fikcióként van besorolva. De nem lehet tudni, mert például a Téli berek ifjúsági regénynek is van valós eredete, a kereksége ellenére.
Az Egy komisz kölök naplója könyv rendkívül szórakoztató, humoros és időnként izgalmas mű, gyermekként és felnőttként is. Változatos, és az év minden szakát felöleli. Emlékszem rá, hogy az április elsejéről szóló rész az egyik Kincskereső újságban is megjelent.
Erre a műre nem is adhatok más osztályzatot, mint tízest. A helyesírás a lehető leghelytelenebb, a fogalmazás pocsék. De a történet kerek, lenyűgöző, és nagyon eredeti. Gyermekkoromban olyan élmény volt, ami egy életre bennem maradt.


Értékelés (saját tetszési indexem)
10
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés