2016. december 14., szerda

Robert E. Howard Conan és a fekete óriások tava ajánló

Robert E. Howard Conan és a fekete óriások tava


Robert E. Howard Conan és a fekete óriások tava ajánló




Conan és a fekete óriások tava ajánló


Robert E. Howard Conan és a fekete óriások tava novellája 1933 októberében jelent meg a Weird Tales hasábjain. A távoli szigeten játszódó történet azóta több Conan válogatáskötetben jelent meg újra. Ezek az események az eredeti történetekben az Elveszett asszonyok völgye című novella után következnek.

Conan és a fekete óriások tava tartalom, történet


Conan a tengeren hánykolódik, miután el kellett menekülnie a Barachan szigetekről. Egy kalózhajó jár arra, amelynek a kapitánya Zaporavo, aki egy elrabolt nőt, Sachát is magukkal szállít.
Egy verekedést követően a barbárt is maguk közé fogadják a kalózok, és velük utazik tovább.
Sacha, akit a kapitány magának tart, titokban szemet vet Conanra. Egy ismeretlen szigethez érnek, ahol Zaporavo úgy indul útnak, mint aki valamit keres. Conan utánaindul, de a többi kalóz a fákon levő gyümölcsökből eszik, és elheveredik a parton.


 
A fekete óriások tava szigete
A fekete óriások tavának szigete Hyboria térképén

Sachát a hajón hagyták, de elunja magát és utánuk jön. Kiderül, hogy a szigeten valami ősi épületek vannak, ahol hatalmas termetű, fekete emberek élnek. A gyümölcsök hatására a kalózok álomba szenderülnek, s csakhamar bajba kerülnek.

Robert E. Howard Conan és a fekete óriások tava jellemzés


A Conan és a fekete óriások tava nagyjából a főszereplő 30-as éveinek közepe, második fele táján játszódik. A benne szereplő, félelmetes négereket könnyebb elképzelnie annak, aki testépítő könyveket, videókat látott már. Ezt a történetet csak később ismertem meg és nem is volt rám olyan nagy hatással. Mindazonáltal különleges egy darab, amely Howard nem mindennapi fantáziájáról tanúskodik.
A karakterek típusai a megszokottak, a személyiségtulajdonságaik is, a környezet és a történések újak. helyzete és szépsége ellenére ez nem egy olyan sziget, mint ami például a Homokzátony regényben szerepel. van benne valami különös, nem evilági. Bár az eleje nem nyűgözött le, a vége felé rendesen beindul a harc és az izgalmak. Nem derül ki a hely, s az ottaniak eredete, mégis a különös jelenségek birizgálják az ember fantáziáját.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: A Fekete folyón túl Conan novella


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés