2017. január 24., kedd

A.C. Crispin Az örökkévalóság őrzője Star Trek könyv

A.C. Crispin Az örökkévalóság őrzője Star Trek könyv


A.C. Crispin Az örökkévalóság őrzője Star Trek könyv




A.C. Crispin Az örökkévalóság őrzője Star Trek könyv, Time For Yesterday címmel 1988-ban jelent meg. Ebben a regényben ismét középpontba kerül az időkapu és Spock fia, Zar, de ezúttal olyan katasztrófa van készülőben, amely számos csillagrendszert elpusztít.

A.C. Crispin Az örökkévalóság őrzője tartalom, történet


James T. Kirk öt sürgősen hívatják, mert katasztrófa van készülőben, a világűrben. Találkozik a főparancsnokával, közben Spock is társul hozzájuk, és elindulnak az útra. Valami miatt egyes rendszerekben a csillagok gyorsabban kezdenek öregedni, ami kapcsolatban áll az idővel. Emiatt számos bolygó lakosságát evakuálni kell, de így is sokan odavesznek.
McCoy doktor is egy menekülő hajóban vesztegel, amelyet meg kell találni. Az idő folyásának megváltozása kapcsolatban áll az időkapuval, amelyet 14 éve láttak utoljára, amikor Spock fia, Zar elbúcsúzott tőlük (lásd: Egy fiú az örökkévalóságnak).



Az örökkévalóság őrzője


Nincs más megoldás, ismét az időkapuhoz kell menni, és szükség van egy erős telepatára is. A küldetéshez Kirk megkapja ismét az Enterprise csillaghajót és a régi legénységet is összehozzák. 


A.C. Crispin Az örökkévalóság őrzője jellemzés


Kezdete ama bizonyos bolygó múltjában nem igazán érdekelt, a katasztrófa a „jelenben”, érdekes volt. Utána, hogy a múltba mentek vissza, megint egy kicsit lelohadt az érdeklődésem. Azért, mert ilyenkor pont az hiányzik, amit a sci-fi –ben keresek; az űr és a modernség. Noha egy újabb Űrodisszeiát nem vártam, de "régi korokhoz" hasonló helyzetek és helyszínek a Star Trekben nem vonzanak.
Leszámítva a lényegtelen részeket, Zar és a női szereplő „egymásra ismerése” tetszett. Amikor az őrző visszakerült és különféle alakban beszélt, ellenben sokkal inkább fantasy –nek, mint sci-fi –nek éreztem. Egy ideig ismét a jövőben voltak, majd újra a múlt.
Egészében véve nem nyűgözött le ez a könyv. Nem rossz, de nekem a „sci-fi feeling” hiányzott. A Brian McLeod -féle Küldetés sokkal izgalmasabb. Az előző, rövidebb regény, az Egy fiú az örökkévalóságnak, jobban tetszett. Sok volt a „múlt”, és az őrző körüli események is mesésnek tűntek.



Értékelés (saját tetszési indexem)
5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk: Nemere István Titán-terv
                        


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés