2017. január 7., szombat

Tatay Sándor Puskák és galambok könyv jellemzés

Tatay Sándor Puskák és galambok könyv jellemzes


Tatay Sándor Puskák és galambok könyv jellemzés




Tatay Sándor Puskák és galambok könyv 1960-ban jelent meg. Ez a történet 1919-ben játszódik, az első világháború után, Tatán. Már egy évvel később, filmet is készítettek a regény alapján, amely azonban nem követi pontosan a regény történetét.

Tatay Sándor Puskák és galambok tartalom, történet


Az ifjú Simeon Tamás társaival együtt ücsörög a szabadban, akár Robin Hood a sherwoodi erdőben a haverjaival. Elkezdődött a tanév, de lyukas órájuk van. Felbukkan egy régi társuk, Boda Ferkó, aki már nem járhat iskolába. Kiderül, hogy az apja miatt, akit keresnek a csendőrök, mert ő volt az első bányász, aki felírta a csillékre, hogy 3x8=24. A bányászok azért tüntettek, hogy 8 órás munkaidő legyen, de az uralkodó hatalom leverte a tüntetést.

 
Puskák és galambok rajzok



Társai úgy döntenek, hogy segítik Ferkót a tanulásban, iskola nélkül is. Még régebben eldobált puskákat rejtettek el Bodáék galambházában, s most máshova kellene vinniük. Spitzerék régi présházában keresnek helyet, s az egyik oldalon rájönnek, hogy valami lehet a fal mögött. Kidöntve egy nagy, barlangszerű helyiséget találnak, hordókkal, onnan egy járat vezet tovább, lefele. Alkalmasnak tűnik a hely a fegyverek elrejtésére, de miközben a galambházzal együtt hozzák ezeket, csendőrök figyelnek fel rájuk.



Puskák és galambok könyv jellemzés, emlékek


Gyermekkoromban számtalanszor olvastam ezt a regényt. Különösen a barlang felfedezése tetszett benne. A politikai vonzatai egy kicsit homályosak voltak, akkoriban nem is tudtam pontosan hogyan álljak hozzá. A régi rendszerben a kommunizmus egy nagyon pozitív dologként volt tálalva, és ez a könyv is szimpátiát ébreszthet iránta. Több évtized után olvastam ismét el a könyvet és újraéledtek az emlékek.
Nem csodálom, hogy gyermekként elbűvölt ez a könyv. A Puskák és galambok izgalmas ifjúsági története akkoriban odaszögezett a könyvhöz és pozitív hatással volt rám. Már akkor is vonzott a kaland, felfedezés és titok, s ezt jó volt magyarországi környezetben is viszontlátni. Fekete István egyes erdei és falusi történetei ilyen szórakoztatóak és mondanivalóval teliek még. A főszereplő srácok mind színes egyéniségek voltak, különböző háttérrel, de közös elhatározással, szellemmel.


 
Puskák és galambok könyvborítók


Puskák és galambok könyv ajánló, vélemény

 
Az eseményeket végig Simeon Tamás szemszögéből láthatjuk és ezzel együtt az ő gondolatait ismerhetjük meg. Vele könnyű volt azonosulni. Mennyire más, mint például a komisz kölök! A Puskák és galambok könyv egyik legfontosabb alakja volt Boda Feri, akit az apja miatt egyszerűen kitettek az iskolából és a társai által folytatta a tanulást. A társadalmi környezetet tekintve Mátis Zoli az „ellenpárja”, hiszen az ő apja a bírósági elnök, aki ellene van a kommunistáknak. 
A másik fontos személy Opál Berci, akinek a nagybátyja végül kulcsszerepet vállal a történet alakulásában. Csuka Gyuri és Spitzer Marci pedig tovább színesítik sajátos személyiségükkel a történetet. A könyv vége felé tetszett az a jelenet, amikor Marci megpróbálja megakadályozni, hogy nővére hozzámenjen valakihez, aki mást szeret.
Kíváncsi lennék, a Puskák és galambok könyv története mennyiben azonos Tatay Sándor fiatalkorával. A regénybeli gyerekek körülbelül 12 évesek, Tatay 1919-ben 9 volt. Nagy változások zajlottak akkoriban, hiszen a régi elavult rendszerek bomlófélben voltak, és előkészületben azok az események, amelyeket A végzet lándzsája könyv leír. 
Ez a történet egyedi szemszögből enged bepillantást abba a korszakba és lenyűgözően tálalja a barátság és a segítő szándék kiváló példájaként. A filmben azonban hatalmas galádságot követtek el. Az csak hagyján, hogy megkavarták a történetet, de épp a mesélő maradt ki, és a főszereplők száma így ötre fogyatkozott.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!
 

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés