2017. február 28., kedd

Alien könyvek – Az Alien filmregények magyarul

Alien könyvek – Az Alien filmregények


Alien könyvek – Az Alien filmregények magyarul




Az Alien könyvek alaptörténetei az Alien filmregények, vagy filmkönyvek, noha számos összekötő és egyéb, párhuzamos Alien könyv született. Az első hármat Alan Dean Foster írta és ezek még a filmek előtt születtek, így adnak némi plusz információt. A hosszú címek tipikus magyar „találmányok”, az eredetiben csak Alien (vagy Aliens), azaz Idegen(ek) 1-4. néven jelentek meg.

Alien könyvek - Alan Dean Foster – A nyolcadik utas a halál 1979


A Nostromo teherűrhajó hazafelé tart az űrben. A legénység hibernálva van, de egy váratlan riasztás felkelti őket. Egy jelet (üzenetet) fogtak, amelynek utána kell járni. Leszállva egy bolygóra, ismeretlen hajót találnak, s benne fura lény van, amely egyikük arcára tapad. Visszaérve az űrhajóra, rájönnek, hogy nem olyan könnyű megszabadulni tőle.
A filmet nem igazán kedveltem, mivel nem voltam oda a horrorért, de Jerry Goldsmith zenéje és az űrhajó külső-belső beállításai, felvételei tetszettek. Kíváncsiságból olvastam el könyvben, és egész jó. Olvasva nem annyira zavaró a horror, a sci-fi hangulat viszont magával ragad.



Alien filmregények - Alan Dean Foster – A bolygó neve: halál 1986


Az űrben járó hajó váratlanul objektumot észlel, amely különösnek tűnik. Odaérve megnézik, és megtalálják benne Ripleyt, a Nostromo túlélőjét. 57 év telt el, és a Földhöz visszaérve a Társaság nem fogadja el a nő magyarázatát az űrhajó elvesztésére. Az állását is elveszti, de hamarosan mégiscsak szükség lesz rá. Ugyanis azon a bolygón, ahol valaha leszálltak, már egy emberi kolónia él. De megszűnt velük a kapcsolat, ezért odaküldenek egy katonai egységet. Ripley velük mehet és visszakapja a régi állását.
A film azóta is megvan, említettem is az Idegen inváziós sci-fi filmek cikkben, a legjobbak közé tartozik.
Ritkán olvasok filmregényt – mármint ami megvan filmen – hogy a film mindig érdekes maradjon, de évtizedekkel később, kíváncsiságból elolvastam a regényt. A könyvben is nagyon jól keveredik a sci-fi, az akció és a horror jelleg. Éppen az ellentéte az Űrodüsszeia 2001 fennköltségének, itt a mozgalmasság a lényeg. Az Alien filmregények közül a legjobban tetszett.
Kiválóan lett megírva, végig tartja – és fokozza – a feszültséget, izgalmas és magával ránt. Az a rész nem volt a könyvben, amikor Bishop, az android, a késével villámgyorsan játszott az egyik katona ujjai között. Ha nem láttam volna a filmet, azt mondanám, csúcs ez a könyv, mert valóban csúcs a vége.


Alien regények




Alien filmregények magyarul - Alan Dean Foster – A végső megoldás a halál 1992


A Fiorina 161 bolygón egy büntetőtelep van. Ide zuhan az űrhajó, amelyben Ripleyék elmenekültek. Itt csak a büntetésüket töltő férfiak vannak, és akik vigyáznak rájuk. Mindenki kopasz az élősködők miatt, neki is le kell borotválnia a fejét. Megjelenésével megkavarja a kedélyeket.
1992-ben megvettem ezt a könyvet, de a második regényből készült filmhez képest hatalmas visszaesés volt, így a filmet sem néztem meg. Míg az előző résznél az akció jelleg dominált, itt komor börtönhangulat volt, és inkább a horror kerekedett felül, ezt nem élveztem, és a szereplőket sem szerettem. 
Egy Darth Bane -nek jól áll a kopaszság, de egy nőnek kevésbé, a sztori pedig túl komor az Alien könyvek között is. Utólag megnéztem, de a film akkora visszaesés és olyan ellenszenves volt, hogy inkább a regény egyszer elmegy. De a második történetnél abba kellett volna hagyni.



Alien könyvek magyarul - Kathleen O'Malley - A.C. Crispin – Feltámad a halál 1997


Az űrben, az Auriga hajón tudósok kísérleteznek klónozással, illetve az idegen létforma tenyésztésével. A kettőt ötvözik, így újra „magához tér” Ripley, aki az idegen létforma életét is magában érzi. A hajóra egy csapat kétes alak is érkezik meghívásra, és ezzel egy csomó baj elindítója. De egyik sem olyan súlyos, mint amit a tudósok elkövettek...
Ez legalább jobb, mint az előző regény, sokkal akciódúsabb. Az első és harmadik után itt is van benne szintetikus ember (android), ami úgy látszik visszatérő téma. Az idegen telepatikus kapcsolatról eszembe jutott Héliumi Tara esete a rykorokkal. Érdekes, hogy itt még messzebb kerülünk évszázadokkal a jövőbe, de nem tudunk meg sokat a földi fejlődésről, a tudósokkal kapcsolatos kísérleteket leszámítva. A Feltámad a halál könyvben erős szerepet kap a telepátia, ahogyan Ripley érintkezik az idegenekkel.


Ajánlott cikk: Brian McLeod - A küldetés



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés