2017. március 30., csütörtök

Emilio Salgari Sandokan, a maláj tigris könyv

Emilio Salgari Sandokan, a maláj tigris könyv


Emilio Salgari Sandokan, a maláj tigris könyv




Emilio Salgari Sandokan, a maláj tigris könyv, a harmadik része a 11 részes Sandokan regénysorozatnak. Angolul The Pirates of Malaysia, olaszul I pirati della Malesia címmel jelent meg, először 1896-ban.


Emilio Salgari Sandokan, a maláj tigris könyv tartalom, történet


Az Indiából érkezett Kammamuri fogságba került gazdájához indul, Tremal Naik –hoz, annak leendő párjával, aki bizonyos események hatására őrültként viselkedik. Amikor tengeri események hatására a malájokhoz kerülnek, történetét elmondja a maláj tigrisnek, ezért Sandokan, és Yanez, a kalózokkal elindul segíteni neki.




Sandokan, a maláj tigris könyvsorozat


Egy hadihajóra jutnak csellel, ahol egy újabb csellel a birtokukba kerítik azt és így haladnak tovább céljuk, Sarawak felé. Csakhogy nemsokára hajóraj keríti be őket, ahol már az életükért kell harcolniuk. Yanez kénytelen álöltözetben a nyomára bukkanni Tremal Naik –nak. Közben mindenhol keresik a kalózokat, és Kammamuri az, aki a kapcsolatot tartja vele. Csellel akarják kiszabadítani az indiait, de nem minden lépés jön össze, így csakhamar áll a bál.



Emilio Salgari Sandokan, a maláj tigris könyv jellemzés


Sandokan első történetei 1883-1884-ben jelentek meg, és ezeket 1900-ban adták ki könyv alakban, Olaszországban, Le tigri di Mompracem címmel. Magyarországon A maláj tigris címen, Majtényi Zoltán fordításában jelent meg. Ennek a sorozatnak a második kötete a I misteri della jungla nera, amiből 3 részes tv film is készült (ld. Az elveszett fekete dzsungel).

Emilio Salgari Sandokan, a maláj tigris magyarul


Jelen könyv ezeknek a folytatása, és a regényben többször is visszautalnak az előzményekre. Én is az interneten bukkantam rá, így tudtam elolvasni. Az első könyv – ami a Robur magazinban is olvasható volt – a filmsorozat regényverziója. Ami meglepett, hogy ebben a harmadik könyvben ugyanazt műveli Yanez, mint az elsőben, skótnak kiadva magát, férkőzik James Brooke közelébe. Most akkor az író felejtette el, vagy Brooke –t nézi olyan feledékenynek?

A maláji tigris helyszínek igen jó egzotikus helyek Délkelet-Ázsiában, illetve Indonéziában. Annak idején a Sandokan sorozat, mint kalandregények, népszerűbb volt, mint a 90-es évektől Wilbur Smith szintén kapós Egyiptomi regénysorozata. Bár ez jóval reálisabb, s talán következetesebb is, persze egészen más körülmények.

  Ami a lényeg, az Emilio Salgari Sandokan a maláj tigris, nagyszerű könyv, akár A kék hegyek kincse. Ha valaki nem ismeri a maláj tigris sorozat első két regényét, nem számít, így is teljes élvezetet nyújt a történet. A regényben igencsak sokféle népség szerepel, rengeteg szereplőt mozgat, és sok helyszínen is, ami jót tesz a változatosságnak. Amit sajnálok, hogy a folytatások nem jelentek meg, eddig Sandokan magyarul kettő található, és erre is csak a neten leltem. Mindenesetre a történet így is kereken befejeződik, jobban tetszett, mint az író másik féltekén játszódó műve, Az alaszkai aranyásók.


Sandokan, a maláj tigris Steve Reeves


A filmes blogomban már bemutatott Steve Reeves főszereplésével, 1964-ben készült egy film a regény alapján (Pirates of Malaysia).


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ajánlott cikk:
H. de Vere Stackpoole - A kék lagúna könyv


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés