2017. március 27., hétfő

Felix Salten Bambi könyv ajánló, tartalom, vélemény

Felix Salten Bambi regeny


Felix Salten Bambi regény ajánló, tartalom, vélemény




Bambi könyv ajánló


Felix Salten Bambi regénye 1923-ban jelent meg, Lebensgeschichte aus dem Walde címmel. Egy őz életét meséli el, „aki” megismeri az erdőt és az életet. Története által sok párhuzam állítható az emberi élettel is. Későbbi rajzfilm feldolgozásokban elég durva módon szarvasként ábrázolták, de Bambi egy őzbak. Ez most nem egy olvasónapló, bár annak is tekinthető, sokkal inkább egyéni meglátás, pozitív emberi jellemzők felfedezése a természet élőlényeiben.

 

Felix Salten Bambi története röviden - tartalom


Lássuk, Bambi története röviden, anélkül, hogy túl sokat elárulnék. Bambi, a kis őz, az erdő védett zugában, rejtett helyen születik. Nem sokkal utána már jár, megismeri a szarkát, a szöcskét, a pillangót, a mókust. De a legnagyobb élménye, amikor kimennek a rétre, és ott bátran futkározhat. Ami elgondolkoztatja, az, hogy mennyire óvatosnak kell lenni, mielőtt kimennek a rétre, valamint az, hogy egyesek veszekednek, sőt bizonyos állatok elpusztítják egymást.
Megismerkedik egy másik kis családdal,
Falinéval és Gobóval, akik szintén nem régen születtek, és kis őzek. A reggeleik vidáman, a réten futkározva telnek, de később az erdő mélyén bújnak. Megismeri az esőt, a vihart, más állatokat, és egyszer az apákat is megpillantják. Egy napon pedig feltűnik „ő”. Nem tartozik az erdőhöz, és villámló botjával halált hoz. Akkor már Bambi pontosan tudja, mi az a veszély.




Bambi mese tartalom



Ahogy nő, anyja egyre többször magára hagyja. Eleinte nem találja a helyét, fél, aztán rájön, hogy barátai anyja is magára hagyja gyermekeit. Majd amikor újra egyedül van, megjelenik előtte valaki, aki nagyon előkelő és fenséges és „rendre utasítja”.  
Falinétól megtudja, hogy ő az öreg herceg, aki a legidősebb őz az erdőben. Minden részét ismeri az erdőnek, de senki sem tudja, hol lakik, és senki sem meri megszólítani. Legközelebb, amikor találkoznak, Bambi már nem fél egyedül, és az öreg elégedetten szemléli.
 

Felix Salten Bambi regény jellemzés, kritika


A Bambi könyv nem csupán egy egyszerű fantázia, vagy meseregény. Erről már írtam a Pillantás az Abszolútumba című e-könyvemben is.
Gyermekként rengetegszer meghallgattam a könyv alapján készült hanglemezt is, és bámulatos hatással volt rám. A Bambi egy csodálatos regény, amely mély üzenetet és nagy bölcsességet hordoz magában. Vidámság, szépség, szomorúság, tragédia, boldogság, elmúlás, tanulság, felfedezés és nagyon sok élet van ebben a történetben. Sokkal több, mint egy könyv, hat a lélekre és szellemre, nem csak elvarázsol, de érzéseket kelt, belső élményeket szabadít fel.
Cooper méhvadászos regénye is az erdőben játszódik, és kiváló, de ez egészen másként hat. Amikor a téli hajtás idején üldözik, és ölik a vadakat, az erdő állatainak igazi drámája tárul fel előttünk. Sajnos ezek a dolgok ma és még ki tudja mennyi ideig megtörténnek, hivatalosan állományszabályozási, de a valóságban élvezeti okokból is. 
Aztán a regény második felében Bambi már felnőtt. A Bambi története röviden: az élet szép drámája állati síkra vetítve. Oly sokan keresnek motiváló idézeteket az életről, pedig csak egyszerűen ezt kellene olvasni, hogy áthasson egyfajta belső szeretet minden élő iránt.
 
 

Bambi könyv vélemény 

 
Az nagyon tetszett – ugyanúgy, mint az egykori hanglemezen – amikor Faline –ért megküzdött más bakokkal. Az is érdekes volt, ahogy a szarvashoz közeledett, de nem tudtak egymással kommunikálni. És később az öreg herceg tűnik fel újra, aki olyan dolgokat tanít neki, amelyet más őzek nem tudnak. A vele való együttlét nagy csodálattal töltött el, bámulatos bölcsesség áramlott át az eseményeken. Az a típusú regény, ami segíti a magasabb világok belső látásának kifejlődését.




Bambi regény jellemzés, vélemény



Az is nagyszerű, ahogy az öreg herceg bebizonyítja Bambinak, az ember sem mindenható. Gobó esete pedig külön tanulság. A vissza-visszatérő macskabagoly is egyféle „emberi” személyiségtípust testesít meg. A Bambi könyv végét átlengi egyfajta csendes szomorúság, de ez nem boldogtalanság, inkább a dolgok mélyebb megértése, megélése. Mert „egyedül kell maradni”, ezt megtanulja a főszereplő és így szerez saját bölcsességet, amelyet – vagy amely megszerzésének módját - átadhatja utódainak.
A Bambi annyira életszerű, olyan érzéseket mozgat meg, hogy nem véletlenül hasonlítottam a már említett ingyenes online könyvemben egyfajta beavatáshoz. Az egész élet lejátszódik előttünk, s már-már egyfajta torokszorító érzés kap el, de mégis, ez nem szomorú, ez csodálatos... Ez az újjászületés.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ajánlott cikk: Kicsi ház a prérin


 

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés