2017. március 11., szombat

Kicsi ház a prérin könyv ajánló, Laura Ingalls Wilder

Kicsi ház a prérin könyv


Kicsi ház a prérin könyv ajánló, Laura Ingalls Wilder



Kicsi ház a prérin könyv, a Laura Ingalls Wilder könyvek egyikeként 1935-ben jelent meg. A farm, ahol élünk könyvsorozat harmadik része, s nem a második, mint ahogyan tévesen megjelent nálunk, mert az előző rész (Almanzo, a farmerfiú) 1933-as. A kicsi ház a prérin regényben az Ingalls család Kansasbe költözik, az osage indiánok területére.
A farm, ahol élünk címen is megjelent. 2012-ben a School Library Journal magazin felmérése alapján, minden idők legjobb gyermekregényei között a 27. helyezett lett. A farm, ahol élünk 1974-es tévéfilm ezt a történetet dolgozza fel, mely egyben a filmsorozat előzménye.


Laura Ingalls Wilder Kicsi ház a prérin tartalom, történet


Laura és Mary, Édesapa és Édesanya, a kis Carrie, valamint Jancsi, a kutya, felkerekednek a wisconsini otthonukból, és nyugatra indulnak. Átkelve a Missisippin, Kansas füves pusztáin keresnek új otthont maguknak. Találnak is egy jónak tűnő helyet, ahol elkezdenek házat építeni. A kis ház a prérin először magányosnak tűnik.



A farm, ahol élünk regény


De Édesapa a közelben másokat is talál és megismerkedik Mr. Edwards –szal, aki többször is meglátogatja őket, és segít az építkezésnél. Ám az élet nem fenékig tejfel, a prérin indiánok is laknak, és egy nagy farkascsorda is megjelenik…




Laura Ingalls Wilder könyvek - Kicsi ház a prérin regény jellemzés

 
Hú, ez nagyon jó volt. Filmben ez a történet a sorozat bevezető filmje, amit nem vetítettek le, hanem feliratosan lehetett látni az interneten. Az a roppant érdekes benne, hogy leírásszerű, mert az írónő mindent egyes szám harmadik személyben mesél el, mégis annyira meg tud fogni. Ez egészen más, mégis hasonló préri, mint Cooper művében.
Olvasása közben végigéltem velük az összes megpróbáltatást és élményt. Élveztem az utazást, a kicsi ház a prérin lassú felépítését, a mellék építményeket és a préri sok-sok látnivalóját. A farkasok megjelenése volt az egyik legizgalmasabb a filmben és a könyvben is. Ezen mindig csodálkoztam, vajon mi vihet rá egy kisgyermekes családot, hogy elhagyva a civilizációt, egy veszedelmes környékre költözzön, ahol minden sokkal nehezebb.

 
 

A farm, ahol élünk bevezeto epizód film



Kicsi ház a prérin könyv ajánló


A Kicsi ház a prérin regényben minden pillanatot élveztem, még a préri leírását is, mert imádom a nagy füves térségeket. Laura Ingalls Wilder A farm ahol élünk könyvsorozat eme műve magában hordozza azt a hangulatot, amelyet én nagyon szeretek könyvben, hogy bármennyiszer elolvasnám, mindig ugyanúgy bele tudom élni magam. Ugyanezt a hatást a Castaneda könyvekben is megtaláltam, amelyek délnyugatra játszódnak innen. Ebben a történetben bukkan fel először Mr. Edwards is, aki a filmsorozatban is az egyik kedvencem.
Az indiánok többszöri megjelenése mindig kissé növelte a feszültséget, és sohasem lehetett tudni, mi lesz a végkifejlet. A természet néha oly közel kerül, mint az Erdei utakon, bár egészen más megvilágításban, hiszen ez egy félig vad terület. A már említett farkasos epizódok és később egy hatalmas préritűz, igencsak izgalmassá teszik ezt a regényt. 
 A kis ház a prérin itt már nem egy hely a végtelen pusztában, hanem mintha sodró események központja lenne. A vége felé a feltüzelt indiánok gyűlése, dobolása, kiáltásai és őrjöngései a végletekig élezik a feszült hangulatot. 
Szinte olyan veszélyes a helyzet, mint Old Shatterhand egyedüli kalandjain a prérin. Bizony, a könyv éppolyan jó – s még többet is ad, mint a már említett Farm, ahol élünk pilot episod film, amely a Kicsi ház a prérin könyv filmes feldolgozása.



Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés