2017. május 11., csütörtök

Légy jó mindhalálig könyv ajánló, vélemény, tartalma

Légy jó mindhalálig könyv vélemény


Légy jó mindhalálig könyv ajánló, vélemény, tartalma



Légy jó mindhalálig könyv ajánló


Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című művét 1920-ban adták ki. A történet Nyilas Misi személye által, az író gyermekkori élményeiről szól. Bár nem annak szánta, mégis az ifjúsági irodalom része lett. Misi több tekintetben hasonlóan nehéz és meg nem értett helyzetekbe kerül, mint Copperfield David, ugyanakkor az ő története rövidebb.


Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig tartalma, történet

Nyilas Misi egy debreceni kollégiumban lakik az 1890-es években. Az itteni élet nem túl felhőtlen számára, egy napon a kalapja is odalesz. Majd később egyre több embert ismer meg. Látogatóba mehet Orczyékhoz, ahol a gazdagabb család sok tanulsággal látja el. Majd egy vak öregúrhoz jár naponta felolvasni. Később egy kérésre, egy fiatalabb gyereket tanít, hetente kétszer.
Az öregúr, akihez felolvasni jár, megbízza azzal, hogy tegye meg a számait a lutrin. Ekkor még maga sem gondolja, hogy ez a cselekvés milyen későbbi bonyodalmakhoz vezet.


 
Moricz Zsigmond Légy jó mindhalálig könyvborítók

Légy jó mindhalálig könyv vélemény


Ez a mű nekem megvolt még gyermekkoromban, de sehol sem találtam, így kénytelen voltam az elektronikus változatot újraolvasni. A belőle készült film(ek)ből is rémlett valami, de egy Légy jó mindhalálig vélemény elkészítéséhez kevés lett volna.
Elég sokáig tartott, mire el tudtam kapni a fonalat, egyáltalán miről is szól a regény. Nem olyan megkapó, mint A Pál utcai fiúk története. Nagyon régen, gyermekként olvastam, és már semmire sem emlékeztem belőle. Sokáig események leírásának tűnt az egész, nem igazán folytatólagos története. Kicsit bosszantó volt, hogy a főszereplő annyira lemondó és passzív viselkedésű.
Amúgy nagyon sok idő elmegy gondolkodással, és semmitmondó szövegekkel. Így egész a végéig kellett várni, amire igazán izgalmas lett. Ilyen dolgok az én gyermekkoromban is voltak, amikor félreismertek, vagy nem értettek meg, méltatlanul büntettek, ezért nagyon együtt tudtam érezni Nyilas Misivel.
Ő egy kicsit az átlagember típusát is megjeleníti a Jung -féle archetípusok közül, akivel a többség együtt tud érezni.
Nem volt teljesen egyértelmű minden a végén. Most akkor a Bella kihasználta a Török fiút (aki egyébként is elég ellenszenves alak volt), hogy elérje a célját? Egyébként mindegy, annyira nem érdekel. A Bambi regény - ami jobban megérintett - abban hasonló, hogy szintén gyermekkönyvekhez sorolják, pedig drámai és komoly mondanivalója van.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 
 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés