2017. május 26., péntek

Rab ember fiai ifjúsági regény bemutatás, tartalom

Rab ember fiai ifjúsági regény bemutatás


Rab ember fiai ifjúsági regény bemutatás, tartalom




Rab ember fiai ifjúsági regény bemutatás


Rab ember fiai ifjúsági regény Móra Ferenc 1909 –ben kiadott műve. A történet helyszíne a XVII. századi Erdély. Ebben az időben az erdélyi fejedelemség a törökök fennhatósága alá tartozott, de részlegesen megőrizte függetlenségét, kapcsolatban állva Magyarországgal és a Habsburgokkal is. A Légy jó mindhalálig történetéhez hasonlóan ez a mű is az ártatlanság félreismeréséről szól.


Móra Ferenc Rab ember fiai tartalom, történet


A török uralom idején, Erdélyben, Apafi Mihály fejedelemsége alatt a Szitári testvérek apródok. Amikor egy török követ egy elveszett sólymot kerestet, a fejedelem elküld neki egyet, arannyal megrakodva. A futár az apródok apja, s a gyerekek is elkísérik egy ideig.
Egy görögnél szállnak meg éjszakára. Másnap a török pasához érve, kiderül, hogy az aranyak helyett rézpatkók vannak a sólyom szárnyai alatt. A pasa dühbe gurul és bebörtönözteti a férfit.



Rab ember fiai könyvborítók




Móra Ferenc Rab ember fiai bemutatás, jellemzés, kritika


A Rab ember fiai egy érdekes könyv, de nekem gyermekkoromból kimaradt, csak nemrégiben töltöttem le az elektronikus könyvtárból. Arra kíváncsi lennék, hogy ez a teljes változat, vagy csak az ifjúság számára lerövidített? Nem nevezném történelminek a kor ellenére sem, maradjunk az ifjúságinál. Nem tetszett úgy, mint mondjuk a Timur és csapata, vagy a Téli berek ifjúsági regények, de elmegy.
Voltak ebben fura dolgok, az elején túl gyorsan elítélték a főszereplők apját, a végén túl gyorsan megváltoztak. Így egy kicsit meseszerű, és nem tudom komolyan venni. Ettől persze kerek a mű, s bár a közepe számomra kevésbé volt érdekes, a vége élvezetes. A főszereplők annyira érzelgősek voltak, hogy ezt nehéz elhinni abban a korban, valószínűleg Móra saját világából merített.
Amúgy ez egy pozitív töltésű könyv, s például a Kincskereső Kisködmönhöz képest vidámabb. Mindenesetre elég volt egyszer elolvasni, ami nem baj, mert úgyis van millió könyv, amit többször is szeretnék. Egyébként nem derült ki, mi van az elveszett sólyommal. Valódi volt e, vagy csak szimbolikus? És az a vándorló sziget is egy általam még nem látott természeti jelenség.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)
 

Ajánlott cikk: Filmek, amelyek hűek a regényekhez


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés