2017. június 9., péntek

Tarzan és a hajótöröttek könyv, Tarzan történetek

Tarzan és a hajótöröttek könyv, Tarzan történetek


Tarzan és a hajótöröttek könyv, Tarzan történetek




Tarzan és a hajótöröttek könyv ajánló


A Tarzan és a hajótöröttek könyv több különálló történet. De nem úgy, mint a dzsungeltörténetekben, hanem három önálló Tarzan sztoriról van szó. A címadó történet (The Quest of Tarzan) 1940 novembere és 1941 szeptembere között jelent meg az Argosy Weekly magazinban, három részletben. 
Ez teszi ki a könyv nagyobbik részét, a másik kettő rövidebb történetek. A középső sztori, a Tarzan és a bajnok (Tarzan and the Champion) – amely a legrövidebb – 1939 júliusában fogant meg Edgar Rice Burroughs tollából. A Tarzan és a dzsungelgyilkosságok (Tarzan and the Jungle Murders) 1939 januárjában született.


A három történetet először 1964-ben, 14 évvel az író halála után adták ki, Tarzan and the Castaways címmel, egy kötetben. Ez nem az utolsó Tarzan történet(ek), mert a Tarzan és az idegenlégió később íródott, s játszódik, csak ezt adták ki később.

Folytatásának tekinthető a Tarzan és az őrült dzsungelregény is, amelyet szintén abban az évben adtak ki.




Tarzan és a hajótöröttek tartalom, történet


Krause, a német, Mombasában vadállatokat gyűjt össze, miközben egy arab felkínál neki egy fehér vadembert, aki egy sebesülés következtében elfelejtett beszélni. A német sok pénzt sejt abban, ha majd mutogathatja, ezért elfogadja az elfogott vadembert, aki még ketrecben is veszélyes.



 
Tarzan és a hajótöröttek tartalom

 
 Vele van Janette, a fiatal nő, aki szeretne New Yorkba jutni. A hajón a lány és az elsőtiszt, a holland de Groove megkövetelik tőle, hogy rendesen táplálja a vadembert. Schmidth, az elsőtiszt, ösztönösen gyűlöli és az egy véletlen baleset következtében a hajón ragadt arab, szintén. Az Indiai-óceánon át utaznak, miközben újabb vadállatokat szednek össze. 
A hajón tartózkodó laszkárok és kínaiak nem kedvelik egymást, ráadásul Schmidth és az arab összeszűrik a levet a laszkárokkal. Lázadás tör ki, és Krause –t, a lányt, valamint a hollandot ketrecbe zárják. Később Janette –et átrakják a vadember ketrecébe, kíváncsian figyelve, mi lesz, de meglepő dolog történik.
 
 

Tarzan és a bajnok tartalom 

 
A Tarzan és a bajnok történetében egy bokszbajnok látogat Afrikába, aki halomra lövi az állatokat és ezzel magára vonja Tarzan haragját. De a babangók, amelyek egy emberevő törzs, szintén közbelépnek, bonyolítva az események menetét. A nyers bokszbajnokra különös hatással vannak a történések.


Tarzan és a dzsungelgyilkosságok tartalom


A Tarzan és a dzsungelgyilkosságok történetben Tarzan két lezuhant repülőgép maradványaira bukkan, egymástól nem túl messze. Többen a dzsungelbe távoztak, és a dzsungel ura utánuk indul. Csakhogy a buirák fogságába esik, miközben a pilóta, aki honfitársa, fontos tervet visz Bangaliba, de eltéved.


 


Tarzan történetek jellemzés, vélemény


1997-ben meglepődve láttam meg ezt a könyvet. Egy évtizeden át gyűjtöttem a Tarzan könyveket és valóságos gyötrelmet okozott volna, ha egyről lemaradok. A Tarzan és a hajótöröttek könyv meglepetésként ért, mert ezt már nem az Ifjúsági Könyvkiadó adta ki, hanem a Lap-Ics kiadónál jelent meg. Így a külleme és a borító is egészen más volt, mint a megszokott.


Tarzan és a hajótöröttek könyv vélemény

 
Utoljára már jó pár éve olvastam, most újra elővettem. A Tarzan és a hajótöröttek egy kicsit szokatlanul kezdődik. Eleve nem Afrika a fő történések helyszíne és Tarzan is fura módon keveredik a történetbe. Ez nem kapcsolódik a régebbi regényekhez a főszereplőt leszámítva. Nagyon jó volt az eleje, de sajnos Edgar Rice Burroughs itt sem tudott eltérni ama leküzdhetetlen szokásáról, hogy idegen, kitalált népeket és helyeket vegyen bele a történetbe.


 
Tarzan történetek - a bajnok, dzsungelgyilkosságok

 
No persze addig nem megy el, mint például A Mars istenei történeténél, itt nagyon is reális a helyszín és mások. Mentségére legyen mondva, ez most csak félig-meddig kitalált, mert közép-amerikai őslakosokról van szó, csupán a szigetre kerülésük fantázia. Egész jó sztori, csak azt nem értem, ezúttal miért lett olyan gyorsan elintézve a vége. Burroughs teljes regényeket szokott írni, itt viszont „rövidre van zárva”.


Tarzan és a bajnok, dzsungelgyilkosságok kritika, vélemény


A könyvben második történet, a Tarzan és a bajnok, rendelkezik a Tarzan regények minden jó jellemzőjével. Ez tényleg letehetetlen, akár a párducemberes történet, és a babangók kiválóan színesítik az izgalmakat. Kár, hogy rövid.
A Tarzan és a dzsungelgyilkosságok kicsit hosszabb történet és ehhez képest elég sok szereplőt mozgat. Egy kicsit krimi jellegű, de jó. Más Tarzan történetekben nem szerepel Bangali, sem a buiruk, úgyhogy ez újszerű volt ebből a szempontból is. Kár, hogy nincs több, Edgar Rice Burroughs írhatott volna ezer Tarzan novellát, azt is elolvastam volna. Viszont a könyv borítójának semmi köze a történetekhez.


Ajánlott cikk:
Kalandregények típusai

Értékelés (saját tetszési indexem)
Tarzan és a hajótöröttek 6.5, Tarzan és a bajnok 8.5, Tarzan és a dzsungelgyilkosságok 6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés