2017. szeptember 6., szerda

Hunyady József Hét tenger vándora könyv kritika

Hunyady Jozsef Het tenger vandora konyv kritika


Hunyady József Hét tenger vándora könyv kritika




Hunyady József Hét tenger vándora, Jetting Károly kalandjai öt világrészben című könyve 1964-ben jelent meg. A mű alapja a pozsonyi születésű Jetting Károly 1797-ben, Bécsben kiadott  Der ungarische Robinson című, életrajzi jellegű kötete. Jetting Károly Angliában élő, de afrikai diplomáciai küldetésben részt vett személy, aki török fogságba is került.


Hunyady József Hét tenger vándora tartalom, történet


Pozsonyban hatalmas várakozás előzi meg Jetting Károly érkezését, aki számos évet töltött el egy távoli szigeten hajótöröttként. De a várt ember nem jelenik meg, azonban két fiatal fiú véletlenül találkozik vele, s nekik elmeséli kalandjait.
Károly éppen megismeri jövendőbelijének hitt kedvesét, amikor egy diplomáciai küldetésre kell mennie. A tengeren, Afrika közelében hajótörést szenvednek, mint Tomék a Barlang a szigeten regényben, és a bennszülöttek megtámadják őket. Hősiesen védekeznek, de a kapitány is elesik. Végül a fiatal Károlynak kell átvennie a vezetést. Nem marad más választásuk: a közeli szigetre mennek, ahol a vad kannibálok várják őket, vagy egy tutajjal nekivágnak az óceánnak. Az utóbbit választják.




Hét tenger vándora könyv



Végül mégis csak kénytelenek partot érni, ahol egészen másfajta ellenség várja őket, akik nem emberevők, de éppen elég kegyetlenek. 



Hunyady József Hét tenger vándora könyv kritika, jellemzés


Ezt a könyvet az elektronikus könyvtárból is le lehet tölteni. A magyar Robinson története sokáig ismeretlen volt számomra, csak az interneten fedeztem fel. Már a Légy jó mindhalálig könyvnél is utáltam, ha a cím után közvetlen oda van írva pár sorban, miről szól a fejezet. Most komolyan, ha mondasz egy viccet, előre elmondod a poént? Ebben a regényben teljesen feleslegesen le van írva a címek után, hogy mi fog történni.
A Hét tenger vándora könyv első felében sok a helyszínváltoztatás és mintha ugyanazok az események ismétlődnének meg folyton. Túlzottan hasonlít az eredeti Robinson történetére, csak a szerző igyekezett még színesebbé tenni.
Amikor az első menekülési lehetőségnél a főszereplő visszamegy, hogy megölje elrablójukat, meglehetősen visszatetszőnek, logikátlannak, és ostobaságnak tűnt. Amúgy szeretem a változatosságot, a sok helyszínt és eseményeket, ezért jó volt, de egyben nehezebb is volt a figyelmemet megragadni, mert mindig újat kellett megszokni. Amikor a szigetre kerül, onnantól eléggé Robinson majmolás, s bizony néha untam. Túl sok ennyi szöveg egy ifjúsági kalandregénybe. A kevesebb több lett volna. Még A kalózbáró diadala regény mellékes hajótöröttes része is érdekesebb.




A magyar Robinson



Az eltelt idő nem volt egyértelmű, mert egyszer 10 évről beszél, majd a végén évtizedekről. Nem mondanám, hogy rossz volt a Hét tenger vándora regény második fele, de nem tudott igazán lekötni, a vége pedig felemás, borongós. Egész végig úgy tűnt, hogy a szerző felül akarja múlni Daniel Defoet, a Robinson íróját. De mint kalandregény, egész tűrhető. Viszont ennyit a Búvár Kund is tud.
 

Jetting Károly a valóságban


Amúgy Jetting Károly a valóságban – legalábbis a fellelhető információk szerint – útban Afrikába, hajótörést szenvedve, fogságba került. Visszakerülve Angliába konzul lett, s újabb útján török fogságba került, ahol fogva tartóját megmentette egy esetben. Ő ezért megjutalmazta és szabadon engedte, de a fia újra elfogatta. 
Rabszolgának adta el, ahonnét egy tengeri ütközet alkalmával szabadult. De ennek következményeként 9 hónapot töltött egyedül egy szigeten. Végül örökséghez jutva, visszautazott szülővárosába, Pozsonyba. Állítólag ezek az információk Jetting Károly fiától származnak.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Hasonló cikkek:
  Francisco Marins - Az aranybánya titka


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés