2017. szeptember 12., kedd

Jack Vance Folyóvilág regény bemutatás, ajánló

Jack Vance Folyovilag regeny bemutatas


Jack Vance Folyóvilág regény bemutatás, ajánló



Jack Vance Folyóvilág fantasy regénye 1975-ben jelent meg. Maga a helyszín egy másik bolygón van, ezt leszámítva minden „földi jellegű” és maga a történet egy kalandos-humoros fantázia könyv. Eredetiben Showboat World és The Magnificent Showboats of the Lower Vissel River címeken is kiadták.

Jack Vance Folyóvilág könyv tartalom, történet


Apollón Zamp a Vissel folyón hajózik társulatával, akik színdarabokat adnak elő. Egy nap megtudja, hogy Soyvanesse királya jelentős jutalmat – többek között nemesi rangot – adományoz egy előadóverseny megnyeréséért. Először nem nagyon izgatja a dolog, de mivel a résztvevők között van ellenlábasa, Ashgale, és éppen ő az, aki ígérete ellenére nem értesítette a versenyről, másként dönt.
Útban a folyón felfelé, egy városkánál kisebb versenyt rendeznek az előadó hajók között.
Zamp úgy ügyeskedik, hogy egyik embere merülési problémát okozzon Garth Ashgale hajóján. Annak egy része el is kezd süllyedni előadása között, de hamarosan megtapasztalják, hogy az ellenfél sem tétlen.



Jack Vance Folyóvilág könyv



Tovább utazva a folyón egy olyan településre érkeznek, ahol a helyieknek egészen különös felfogásaik vannak a színekről, ezért nagyon oda kell figyelniük az öltözetükre. Egy gyönyörű szép úri hölgy is Zamp szolgálatába szegődik, aki elvesztette a vagyonát. Ő igyekszik mindenképpen a közelébe férkőzni, de az mindvégig hűvös marad hozzá. Végül az egyik jelenetnél mégiscsak beüt a krach, és a városka lakói felháborodnak. Megpróbálnak elmenekülni, de nagyobb baj történik.


Jack Vance Folyóvilág regény bemutatás, jellemzés


Ezt a Jack Vance könyvet csak jóval később olvastam el, mint a Cugelről szóló könyveket. Eléggé más, bár az emberi fondorlatosság és sokszínűség ugyanúgy jelen van. Nem tartom jónak, hogy ezt sok helyütt sci-fi –nek sorolják, mert mint a bevezetőben írtam, ha leszámítjuk azt, hogy egy másik bolygón történik, semmi sci-fi jellegű nincsen benne. Úgyhogy ez inkább fantasy, bár maga a fantasy jelleg is a háttérben marad a regény jókora részében. Az őrült viselkedéseket leszámítva többnyire a realitás talaján marad a cselekmény, és a varázslatok is elmaradnak.
 
 

Folyóvilág regény ajánló, szereplők

 
Jack Vance kedveli a körmonfont, sokoldalú, vegyes jellemvonásokkal rendelkező hősöket, s itt van bennük jó néhány. A főszereplő Zamp ellenlábasa, Ashgale főleg a Folyóvilág regény első harmadában igazi ellenfél, később szerepe csökken. Zamp mellett Gassoon, a rikaságok kiállítója és Blanche-Aster úrhölgy alkotják a fontosabb szerepeket.





Folyóvilág fantasy regény


Zamp jelleme sok mindenben hasonlít régi Vance karakterekre, mint például Cugel. Főként a maga haszna, vágyai érdeklik, s bár nem rosszindulatú, céljai érdekében, sok mindenre képes. Ezzel szemben Gassoon sokkal merevebb, megvannak az elvei, világnézete, amely konzervatívabb. A női főszereplő mindvégig rejtélyes és hűvös marad.
A Folyóvilág könyv nem tud olyan mélyen beszippantani, mint a már említett Cugel történetek, vagy akár a Lyonesse, és a varázslat, mágia is javarészt hiányzik, de a maga módján szórakoztató. Időnként lassan halad a történet, azonban a szokatlan és furfangos párbeszédek ezt ellensúlyozzák. A Folyóvilág egy szórakoztató történet, nincsen különösebb célja, vagy mély értelme, s ekként érdemes kezelni. Kicsit talán többet vártam volna el tőle, de csalódni sem csalódtam.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

 

Hasonló könyv: Fürge Calver történetek, könyvek


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés