2017. október 25., szerda

Clark Darlton Hádész, a száműzöttek világa könyv ajánló

Clark Darlton Hadesz, a szamuzottek vilaga konyv


Clark Darlton Hádész, a száműzöttek világa könyv ajánló




Clark Darlton Hádész, a száműzöttek világa könyve 1966-ban jelent meg Németországban, „Hades, Welt der Verbannten” címmel. Magyarországon 1990-ben jelent meg a Gulliver kiadónál.


A
Clark Darlton szerzői név mögött Walter Ernsting (1920-2005) német író bújik meg. Ő az 50-es évek közepén kezdett sci-fiket írni, de mivel angol nevű szerzőként több esélye volt, így vette fel a Clark Darlton álnevet. Részt vett a Perry Rhodan sorozat megalkotásában is.




Hádész, a száműzöttek világa könyv tartalom, történet


Rog Carter a kormány elleni összeesküvés vádja miatt 10 másik emberrel a hajóra kerül, amely a Hádész börtönbolygóra viszi őket. Társai közül az egyik egy fiatal lány, egy iparmágnás lánya. Egyikük, a tagbaszakadt Palatti már az elején hőzöng, s jelzi, hogy mihelyt odaérnek, átveszi az irányítást.
Az odaúton
Carternek sikerül megismerkednie a lánnyal, aki a reménytelen helyzet, és Palatti megjegyzéseinek hatására elveszti ellenállásra való hajlamát. Egyik társuk Jensen, aki szintén barátkozik velük. Az úton Palatti feltüzeli a rabokat, hogy az őröket megtámadva vegyék át az irányítást a hajón.



Hádész, a száműzöttek világa sci-fi regény



A Hádészen számos meglepetés várja őket. Itt is vannak törvények és szokások. Az eltelt száz év alatt – amióta ide szállítják a bűnözőket – külön társadalom alakult ki. A mediterrán jellegű Hádészen tízszer annyi férfi van, mint nő. Carter munkát kap egy szerkesztőségben.



Hádész, a száműzöttek világa ajánló, jellemzés, kritika


A 90-es évek elején az egyik kedvenc akció sci-fi regényem volt a Hádész, a száműzöttek világa”. Többször is újraolvastam, ugyanúgy, mint a szintén jó Küldetés -t. Egyszerűen nagyszerű, semmi felesleges szöveg, de ami van, az jó. A borítónak ugyan semmi köze a regény témájához, de a német kiadás borítója is hasonló.
Az akció mellett érdekes az ideológia, az utópia, egy ideális jövőkép. Az eseményekből mindig csak egy lépéssel jutunk előrébb, és csak fokozatosan tudjuk meg, mi áll valójában a történések mögött. Bármikor abbahagytam az olvasást, azzal a gondolattal tettem, hogy de jó lesz újra tovább olvasni. 
Nemere Hajnal a Trendalon regényében élveztem hasonlóan egy új bolygón levést, bár ott még csak kezdeti telepes közösség volt. A "Hádész, a száműzöttek világa" regényben felbukkannak ügynökök, rendőrök, kormányzók, újságírók, bűnözők, tisztviselők és egyszerű átlagemberek. Valami azonban mindannyiukat összeköti. Ez pedig a Hádész sorsa.
 

Hádész bolygó Clark Darlton



Vannak, akik szerint a könyv túl rövid, én úgy gondolom, éppen megfelelő, egy pillanatra sem terheli meg az embert, s minden információ benne van, ami kell. Elég sok meglepetést tartogat, nem annyira a sci-fi elem az erős, hanem inkább az ügynök jelleg, és látványos akciók sincsenek, mégis elég izgalmas. 
Hasonlóan csavaros, mint a Vad igazság akcióregény, de nem olyan erőszakos. Clark Darlton vagy inkább Walter Ernsting – ezzel a művével jó alapot adott nálam, bár sajnos az ő írásaiból meglehetősen kevés jelent meg magyarul.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)
 
Ajánlott cikk: X-szárnyúak sorozat, X-szárnyúak regények


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!




Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés