2017. október 5., csütörtök

Karl May A rabszolgakaraván könyv bemutatás

Karl May A rabszolgakaravan konyv bemutatas


Karl May A rabszolgakaraván könyv bemutatás





Karl May A rabszolgakaraván könyv 1889 októbere és 1890 szeptembere között jelent meg először egy német magazinban. 1893-ban adták ki regény alakban, és 1958-ban készült belőle film. Csakhogy a film jelentősen eltért a regénytől, többek közt Kara Ben Nemsi történetté alakították.


Karl May A rabszolgakaraván tartalom, történet


Az európai férfi arabokkal halad északkelet Afrikában. Rájön, hogy a közelben rabszolgakaraván haladt át, és arra is, hogy vezetői titokban szervezkednek ellene. Találkoznak egy másik társasággal is. Megismerkedik köztük egy magyarral, aki tanult lévén a szolgája szeretne lenni.


 



May Károly A rabszolgakaraván könyvborítók



Oroszlánok támadnak, és a német Emil Schwarznak – aki orvos és természetkutató - igénybe kell vennie lövőképességét. Mivel az arabok ellenük szervezkednek, meg kell oldani ezt is. Fasodahba jutva az ottani mudir büntetést szab ki a gaz arabokra, s közben a német megtudja, hogy fivére várja egy másik helyen és hamarosan bajba is kerülhet.
Ahol a rabszolgavadászok tanyáznak, két helybeli meg akarja ölni a vezérüket,
Abd El Mot -ot. A vezért őrző kutyák miatt nem sikerül és az a nyomukba ered. De előtte még példát statuál feladatot nem teljesítő, vagy ellentmondani merészelő embereinek.


May Károly A rabszolgakaraván könyv bemutatás


Karl May A rabszolgakaraván könyv ugyanúgy a sivatagban játszódik, mint a Cserna grófja, és itt is van magyar szereplő, de messze nem olyan pörgős. Nehéz volt belelendülni ebbe a könyvbe. A szöveg – vagy a fordítás – kicsit szokatlan volt, és csak sokára derült ki, ki kicsoda, micsoda. Néha múlt időben, néha jelen időben „mesélődtek” a történések, ami elég zavaró. 
Ráadásul majd mindenkiből kettő van, a főszereplő németnek van egy testvére, egy-egy segítő, két rabszolgavadász vezér, két menekült, és így tovább. A vége felé ez tovább fokozódik, ember legyen a talpán, aki a sok szereplő közül mindig pontosan tudja, éppen melyikről van szó. 
Tarzan, a dzsungel ura is többször rajtaütött a rabszolgákkal is kereskedő arabokon, de azok izgalmasabb sztorik. A különböző elnevezéseket még nehezebb volt követni, szégyen ide vagy oda, én nem jöttem rá az elején, hogy maga a főszereplő a Négy Szem Atyja, a szemüvege miatt.


A rabszolgakaraván regény



A végső események előtt még egy-két vadászat is becsusszan, ami izgalmas, de sajnáltam is az állatokat. Mivel átdolgozták magyarra, a szöveg más lehet, mint az eredeti, mindenesetre rengeteg arab szó van benne, magyarázatokkal. Akár egész jó regény lehetett volna, ami miatt mégsem éreztem annak, hogy nehezen követtem a szereplők fonalát, és az egész hangulat olyan megszokott Karl May féle (vagy May Károly?) volt. 
Ettől függetlenül nem rossz könyv, de színvonala elmarad a később íródott, s általam már bemutatott Máhdi trilógia könyveitől. Talán ha nem azokat olvastam volna előbb, ez jobban izgatott volna, mert így óhatatlanul is azokhoz mértem.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk: Kalandregények, kalandkönyvek

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés