2017. november 5., vasárnap

A világ és az ember könyv bemutatás, ajánló

A vilag es az ember konyv bemutatasa


A világ és az ember könyv bemutatás, ajánló


A világ és az ember könyv


A világ és az ember képes gyermekenciklopédia D. Major Klára szerkesztésében 1975-ben jelent meg először, majd több újított kiadást megért az évek során. A világ és az ember az emberiség tudását - a természettel, világmindenséggel, történelemmel, technikával – mutatja be gyermekek számára is könnyen érthető módon, ábrákkal, rajzokkal színesítve.


 



A világ és az ember képes gyermekenciklopédia tartalma


Az első nagy rész a világunkkal foglalkozik. Megismerhetjük belőle mekkora a világ, a Naprendszerünk részeit, a csillagok közti távolságokat. Megtudjuk az évszakok okait, az időjárás működését, és még az időzónák és időmérés rejtelmeibe is belepillanthatunk.
Elénk tárul az élővilág, feltárul az élet keletkezése, őslények, ősnövények és az evolúció titkai. Az állatok lábformájának, kialakulásának okai, a madarak, lovak, majmok, ember kialakulása. Ősemberek, állattenyésztés, a Föld növényzete és állatai. Mindezeket például részben David Attenborough ismeretterjesztő filmsorozataiban nézhetjük meg videón is.
A Föld lakóiról szóló nagy rész bemutatja a tengereket és szárazföldeket, a tájékozódás módját, a Föld felfedezését, megismerhetjük a távoli világtájakat felfedező, híres embereket. Aztán végighaladunk szülőbolygónkon, megnézzük a sarkokat, ellátogatunk Európába, hazánkba, Ázsia tájaira, Afrikába, Amerika három részébe, majd a különlegességek földjére: Ausztráliába. Utána jönnek a tengerparti népek, a hegyvidékek, falvak, városok, idegen népek, és nyelvek. (Olvasd el ezt is: Az 1985-ös Nagy világatlasz)


 


A világ és az ember könyv tartalma




Az Évezredek története részben megismerjük a hősöket, a különféle emberfajtákat, az ősi családokat, gazdagokat, szegényeket, és királyokat. Választ kapunk a kérdésre, hogyan alakultak ki a társadalmi osztályok, a vagyonkülönbségek, kikből és hogyan lettek urak. Következik az egyiptomi, a görög és a római korszak és birodalmak bemutatása. Megismerjük a rabszolgák harcát a földesúr és jobbágyok viszonyait, a kínai nagyfalat, kereskedővárosokat és boszorkányégetéseket. Elutazunk az Újvilágba, átélhetjük a parasztfelkeléseket a párizsi, majd az azt követő forradalmakat. A későbbiekben az amerikai Észak és Dél harcát, végül Kelet-Európában a szocializmus győzelmét, s a világháborúkat.
A gépek születése részben az ősi eszközkészítéstől eljutunk a házak, paloták piramisok megépítéséig, hajók elkészítéséig. Fegyvereket, gőzgépeket, feltalálókat követhetünk és hogyan állította szolgálatába az ember a természet erőit. Majd a villamosenergia következik, s mindenféle járművek kialakulása a biciklitől a vonatig, s repülőig, űrhajóig. Végül bepillantunk egy kicsit a jövőbe, vajon mi lesz akkor? 



A világ és az ember képes gyermekenciklopédia jellemzés


A világ és az ember könyv jellemzés, emlékek


A világ és az ember képes gyermekenciklopédia gyermekkorom egyik nagy-nagy emléke. Ma is ott van a polcon, és a cikk kedvéért az elejétől a végégéig újra olvastam. Nekem az 1982-es kiadás van meg, s nyugodtan mondhatom, ez a könyv ma is megállja a helyét. Gyermekként a legideálisabb az ismeretek megszerzésére, világunk megismerésére. Könnyű megérteni, és nagyon jó, szemléletes példákkal magyarázzák el világunk működését. Később az Ég és Föld című ismeretterjesztő könyv volt hasonlóan jó és hasznos.
A könyv kiadásaikor még a szocializmus volt az ideál hazánkban, s ezt tekintették az „egyenlőség” győzelmének. Sajnos később kiderült, hogy ez az „izmus” is kitermelte a maga zsarnoki diktátorait, és itt sem volt egyenlőség, csak központi hatalom. Ezt leszámítva nagyon sok dologra magyarázatot kaphatunk
A világ és az ember könyvből. Ebből nagyon könnyen megértettem a történelmet, a földrajzot, s egyéb tudományokat. Még most, újra olvasáskor is több dolgot egyértelművé tett, amelyekről már elfeledkeztem.


 
A világ és az ember könyv képek



A világ és az ember könyv ajánló

 
A világ és az ember képes gyermekenciklopédiának hatalmas előnye a rengeteg rajz és kép, amelyekre elég rápillantani, s a szöveg máris világossá válik. Későbbi tanulmányaimban és olvasmányaimban nagy segítség volt ez a könyv, mert olyan alapot adott, hogy mindent ezerszer könnyebben megértettem. Bár materiális alapú, s sok évvel később a végzet lándzsáját bemutató mű több mindenre felnyitotta a szemem, megvolt a helye az életemben.
Szó szerint végigutaztam vele a világon és a történelmen is. Nagyon örülök, hogy ez megmaradt, s nem kallódott el a régi könyveim közül, mert hasznos lesz majd jövőbeli utódainknak is. Nem csak érdekes, és hasznos, de kellemes volt olvasni és egy csomó mindent helyre rakott gyerekként a fejemben.



Ajánlott cikk: Kockás képregény újságok
                 


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés