2017. november 3., péntek

H. de Vere Stacpoole A kék lagúna könyv bemutatás

H. de Vere Stacpoole A kek laguna konyv bemutatas


H. de Vere Stacpoole A kék lagúna könyv bemutatás



Henry De Vere Stacpoole A kék lagúna könyv 1908-ban megjelent romantikus, hajótöröttes kalandregénye. A műnek két folytatást is írt 1923-ban és 1925-ben. Filmben többször is feldolgozták a történetet. H. de Vere Stacpoole egy ír szerző, aki hajóorvosként ismerte meg a Csendes-óceán déli részét. A Kék lagúna könyv volt az első nagy sikere, amely megalapozta a jövőjét.



A kék lagúna könyv tartalom, történet


A kalandregények romantikus ágához tartozó A Kék lagúna regény története a 19 század végén játszódik. A 9 éves Dick édesapjával hajón Bostonból San Franciscóba tart, az amerikai földrész megkerülésével. Velük van unokahúga is, a 8 éves Emmeline. Az úton tűzvész tör ki a hajón, ezért több csónakba és bárkába szállnak, félve, hogy a hajón tárolt lőpor is felrobban.
Az egyik csónakba
Dick száll apjával és Emmeline –nel, velük tart Button, az öreg matróz. Később a fiú apját, Lestrange –zset, áthívják a másik vízi járműbe, hogy a harmadikról a gyermekekről gondoskodó asszony szállhasson át hozzájuk. Csakhogy a nagy ködben egyre távolabb kerülnek egymástól, és kiáltozásaik ellenére sem találják egymást. A gyerekek az öreg Buttonnel maradnak, egyedül a nagy óceán közepén.



A kék lagúna könyv borítók


Másnap találnak egy elhagyott hajót. Hamarosan egy szigetre bukkannak, ahol elámulnak a trópusi szépség, gyümölcsök, virágok, és csodaszép, kék tengeröböl láttán. A tenger után valóságos felüdülés ez számukra, kellemes idő, sok banán, játszás, pihenés ideje. De a dolgok változnak, Button inkább csak pihenne, Dick állandóan valamiben töri a fejét, Emmeline pedig figyel.



A kék lagúna regény jellemzés, kritika


Ilyen ostoba fülszöveget ritkán találni, mint ennél a könyvnél. Teljesen leírják az elejétől a végéig, miről szól a történet. Mivel az 1980-as filmet nagyon szerettem, kíváncsi voltam a regényre is. A sziget, a kék lagúna környezete, a táj leírása nagyon szép, varázslatos, szinte a helyszínen éreztem magam.
Amikor a szigeten folytatódik a regény, óhatatlanul eszembe jutott a tengeres kalandfilmek közé tartozó film, és folyamatosan az a fantasztikus „feeling” –em volt, mint amikor azt néztem. H. de Vere Stacpoole csodálatosan ír, magával ragadott a helyszín hangulata. Az nagyon szórakoztató és vicces volt, ahogyan a gyerekek írni tanítgatták Button –t. Hát még, amikor Dick addig nem hagyta békén, amíg házat nem kezdtek építeni! Szegény öreg egész nap elpipázgatott, elücsörgött volna, de a fiúban buzgott a tettvágy, és a kreativitás, mindenre volt megoldása.
 
 

A kék lagúna könyv bemutatás 


A filmhez képest itt hosszabb ideig jelen van az öreg, s a filmben több olyan jelenet van, ami itt nincs. Míg a filmben sokat úsznak a tengerben, Emmeline itt nem is tud úszni. Mindenesetre a film megkönnyítette az elképzelését a történetnek, és a hangulat már az említésre is életre kelt bennem. 
Édes-bájos, csodás, szép és szívet melengető történet, benne a természet álomszép tüneményeivel. A természet és az élet eseményeinek leírása engem a Bambi regényre emlékeztetett, ott is ezeket a mély érzéseket éltem át.


A kék lagúna regény jellemzés



Hasonlóan a filmhez, itt sem az akció izgatott, hanem a különleges hangulat, az emelkedettség, az „örökkévalóság” fenséges jelenléte. Itt most kifejezetten igényeltem a leírásokat, hogy a paradicsomi szigeten érezzem magam, de a történet is végig jó volt. Könnyen érthető a fiatalabbak és gyermekek számára is, semmi sincsen túlírva, egyszerű és mégis sokszínű. Üdítő, hogy az egyes részek rövidek, így könnyű benne haladni.
A vége felé részletesebben foglalkozik Lestrange –zsel, ami a filmből kimaradt. A vége sem egészen ugyanaz, és nincs igazán befejezve, ami miatt nagyon kíváncsi lennék a folytatásra. Nem csodálom, hogy ez a könyv híressé tette Henry De Vere Stacpoole –t, van benne valami igazán különleges, egyedi, ami megfogja az embert, legyen akár gyermek, akár idős.



Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Hasonló könyv: A homokzátony
                              


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés