2016. február 8., hétfő

A Kinizsi Pál regény Tatay Sándortól

A Kinizsi Pál regény Tatay Sándortól


A Kinizsi Pál regény Tatay Sándortól




A Kinizsi Pál regény Tatay Sándortól gyermekkorom egyik legkedvesebb regénye volt. Nemkülönben Kinizsi Pál alakja, aki máig kedvenc magyar történelmi hősöm. Hogy pontosan mennyi az igazság, és mennyi a hozzáköltés ebben a műben, nem tudom, mindenesetre tökéletesen megírt történetről van szó, amelyet Tatay Sándor 1955-ben vetett papírra.

A valódi Kinizsi Pál


Nézzük a tényeket: A születése ideje és helye homályba vész, de Kinizsi valóban Mátyás király egyik legnagyobb hadvezére volt. Törökverő hadjáratai a leghíresebbek, s az 1479-es kenyérmezei csatában személyes képességei nagyban hozzájárultak a győzelemhez. Valóban Magyar Balázs lányát, Magyar Benignát vette feleségül, és érdemei jeléül megkapta Vázsony várát a hozzátartozó birtokokkal. A fennmaradt emlékek szerint kivételes erejű, páratlan egyéniséggel rendelkező ember volt, nem véletlenül bízta rá a király az ország déli határvidékének őrzését.
De térjünk vissza a könyvhöz. Valószínű, hogy Tatay az ismert történelmi emlékek mentén alakította ki a regényét, a részleteket kidolgozva és megszínesítve.



Pál odanyújtja  a malomkövet
Pál odanyújtja a malomkövet

 

Tatay Sándor Kinizsi Pál tartalom, történet

 
Pál az őse vízimalmában dolgozott, ahol az állandóan szundikáló Bujkó és Orsik néne is élt. Már az első részben megment egy őzet a medvétől, amelyet puszta kézzel elintéz. Amikor a közelben vadászgató Mátyás király a malomhoz tér, a szomjas Magyar Balázs lányának az ifjú egy malomkövön nyújtja oda a serleget. Ez lenyűgözi a látogatókat és a király megemlíti, hogy szívesen látná a nem mindennapi erejű legényt Budán. Kinizsi nem sokat vár erre az ajánlatra, és útra kel Buda felé.
Utazása alatt, egy erdőben – mint a mesében – egy öregasszonyt ment meg felbőszült kutyáktól. Kiderül, hogy az asszony Jolánka ismerőse, s az ő kutyái voltak, amelyeket elpusztított. Pál csakhamar egy várba kerül, ahol megkapja katonai felszerelését. Megül egy olyan lovat, amelyet még senkinek sem sikerült betörnie, és Mátyás erre neki ajándékozza. Közben Bujkó is elindul utána, és amikor rálelnek (éppen aludt, mint mindig), a humort is elismerő király magához veszi őt a király lustájaként.
A magyar és cseh háborúban újabb szenzációs tettekkel tünteti ki magát Pál, de közben megszeg néhány szabályt, ezért Mátyás elküldi a végekre, a törökök ellen




A kenyérmezei csatában
A kenyérmezei csatában

Egy bizonyos Holubán feleségül akarja kérni Jolánkát, de az kikosarazza, és ezért otthagyja a sereget. Összetalálkozik Titusszal, aki még a molnársága idejéből maradt szégyenben Pállal szemben, s magához fogadja. Kinizsi nemsokára a törökök legrettegettebb ellenségévé lesz, igazi hadvezérré válik. Időközben Mátyás Bécs felé indul hadjáratra. A történetben aztán csakhamar veszélybe kerül a női főhős is, és Holubán színre lép árulóként. Kinizsi Pálra marad a feladat, hogy segítsen, ha még időben odaér...
 

Kinizsi Pál regény bemutatása, értékelés, kritika

 
Eddig a történet, a végét természetesen „nem lövöm le”, s jó néhány részletet is elhallgattam, hogy maradjon izgalom. Mert ez a könyv izgalmas és egyben szórakoztató is, a benne szereplő személyiségek is mind egyediek.
A főszereplő manapság a naturál testépítés mintapéldánya lehetne, azt az egyet leszámítva, hogy ő nem gépekkel, hanem a munkával építette a testét. 
Bár sokan „ifjúsági mesének” tartják a Kinizsi Pál regényt, én nem osztom ezt a nézetet, több évtizeddel később is szívesen olvasom újra. Az viszont biztos, hogy történet remekül alkalmas az olvasás, s talán egy kicsit a történelem megszerettetésére is a gyermekek és az ifjúság körében.  
Tatay Sándor másik könyvét, a Puskák és galambokat is kedvelem, bár az már a 20. században játszódik. A Kinizsi regény a középkor és az egyszerűsége miatt is magával ragad, a főszereplő tulajdonságai pedig hab a tortán. Gyermekként hatással volt a fejlődésemre, követendő példaként tekintettem rá. 
 

Értékelés (saját tetszési indexem)

7

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

 


Kapcsolódó cikkek: M. Szolár Judit - Rebeka történelmi regény


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!





 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés