2017. szeptember 2., szombat

Tőke Péter Veszélyes szafári könyv bemutatás

Toke Peter Veszélyes ​szafari konyv bemutatas


Tőke Péter Veszélyes szafári könyv bemutatás



Tőke Péter Veszélyes ​szafári könyv, az író vadász-kaland regénye, mely 1988-ban jelent meg a Móra Könyvkiadónál. A szerző teljes neve Tőke Péter Miklós, és a regény rajzai is az ő munkája. A kalandok Tanganyika szavannáin zajlanak, a Serengeti parkja közelében.


Tőke Péter Veszélyes szafári tartalom, történet


Szergényessi Szabolcs aki rajztanár, festő és fotós -  osztrák sportvadász barátja invitálására megy Afrikába, ahol fényképez a vadászatok közben. A vadászatokban egy angol kísérő vadász segíti őket több helyi segédjével együtt. Egyik alkalommal hatalmas kafferbivalyra vadásznak, máskor pedig egy leopárd kerül a kereszttűzbe. Utóbbi esetkor egy emberi kiáltást is hallanak, s a sűrű fű közé eredve - a megsebzett leopárd által - életveszélybe kerülnek.



Veszélyes szafari kafferbivaly


A későbbiekben előkerül egy különös oroszlán, amelyet sehogy sem sikerül elpusztítaniuk, és egy kígyó felbukkanása felébreszti a bennszülött kísérők babonás félelmeit. Egyre másra történnek a balszerencsés esetek és vadorzók is megjelennek a vidéken.


Tőke Péter Veszélyes szafári könyv bemutatás, jellemzés, kritika


Az elején még nem annyira fogott meg a könyv, de a leopárdos jelenet elég izgalmas lett. Innentől kezdve elég jól halad a történet, és az elbeszélővel is együttéreztem, mert én is inkább fényképeznék, mint, hogy állatokat öljek. Később rájöttem, hogy nem hagyományos vadásztörténetről, hanem sokkal inkább kalandregényről van szó, és a történet is lekötött. Még ha nem is olyan izgalmas mint a Tarzan és a gyémántok, a Veszélyes szafári könyv kellemesen ellazított.
Nagyon szeretem az afrikai helyszíneket, főleg a szavannát, így jó érzés volt ismételten belemerülni a regénybe. Egy másik magyar regény, a Barlang a szigeten is részben a kontinensen játszódik, de annak kevésbé reális a története. A sportvadászatnak, mint szórakozásnak nem látom értelmét, de az izgalmak fokozása jót tett a Veszélyes szafári regénynek. 
A hiénakutyák itt nagyon negatívan lettek bemutatva, ennél már csak a vadorzóként működő feketék voltak rosszabbak. Az Ébred a dzsungel című vadász elbeszéléses gyűjtemény ismeretében itt még érdekesebb volt az események követése. A szavannán való kalandozások, állat üldözések, menekülések és nyomozások folyamatosan fenntartották az érdeklődésemet.
 


 
Tőke Péter Veszélyes szafari vadászregény



Veszélyes szafári könyv ajánló vélemény

 
Kíváncsi voltam, mikor játszódik a történet, ehhez támpontul csak a regényben említett Nagy Endrével való találkozás szolgált. Ott megemlíti a tervet, miszerint ő a trófeagyűjteményéből múzeumot tervez magyarországi szülőhelyén. Mint tudjuk, Nagy Endre 1987-ben költözött haza, s azóta is működik Balatonedericsen az általa alapított múzeum és állatkert a hagyatékaként. (Időközben előkerült a régi cuccaimból egy 1988-as Nimród vadászújság, ahol erről a könyvről is írnak, és az 1960-as évekre teszik a történteket.)
Számomra kellemes meglepetés volt a Veszélyes szafári könyv, időnként egészen szívesen éltem bele magam az afrikai napok hangulatába. Nagyon jók voltak az akciódús kalandok, a történet szerintem még filmként is beválna. Hasonlóan jó, s helyszínt tekintve sem esik messze a Wilbur Smith -féle Kiálts rá az ördögre regény történetétől. 
A végén egy kicsit krimiszerű lett a befejezés, ami nekem annyira nem jött be, bár valahogy meg kellett magyarázni az eseményeket. Egyébként azt, hogy Tőke Péter Veszélyes szafári kalandregényének mennyi a valóság alapja, és mennyi a fantázia szüleménye, csak ő tudná megmondani. Mindenesetre nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a művet.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


A szerző másik regénye:
Tőke Péter - Afrikai nyomozás


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!











 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés