2017. október 15., vasárnap

Alexander Freed Zsivány Egyes könyv bemutatás, kritika

Alexander Freed – Zsivany Egyes konyv bemutatas


Alexander Freed Zsivány Egyes könyv bemutatás, kritika




Alexander Freed Zsivány Egyes könyve az azonos című filmmel egy időben, 2016 decemberében jelent meg. A nemrégiben általam bemutatott Katalizátor regény folytatásának is tekinthető. A filmhez képest a regény több kiegészítő tartalmat és információkat hordoz, ezáltal elősegíti, hogy jobban megismerhessük a történetet és körülményeit.


Alexander Freed – Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet tartalom


Galen Erso, a tudós, a családjával földműveléssel foglalkozik egy félreeső bolygón. Egy napon rájuk lelnek a birodalmiak. Orson Krennic már régóta kereste Ersót. Galen felesége, Lyra elrejti lányukat, Jyn –t. Sok évvel később Cassian, aki a lázadóknak kutat információ után, egy informátortól megtudja, hogy titkos szuperfegyvert készít a Birodalom. Ugyanekkor a már felnőtt Jyn egy börtönben raboskodik, és egy lázadó különítmény által kerül szabadlábra, de egyből meg akar szökni, ami nem sikerül.




Zsivany Egyes konyv Halálcsillag



Mivel annak idején Jyn –t Saw Gerrera – aki egy agresszívebb felkelő – menekítette, majd képeztette ki, a lázadók kapcsolatnak tekintik őhozzá. Jyn, Cassian, és egy átalakított birodalmi droid a Jedha bolygóra indul. Egy férfit is keresnek, aki birodalmi szökevény és fontos információkat juttatott ki, de Saw emberei elfogták. 
Jedha City –be mennek, ahol a Kyber ősi temploma található, és az „őrzők”, az Erő útmutatásai szerint élő védők, akik szentnek tartják a helyet. A városban nemsokára zűrzavarba keverednek, mert a helyi felkelők – Saw emberei – összecsapnak az ott tartózkodó birodalmi csapatokkal. Hamarosan Az ébredő Erő történethez hasonlóan ráébrednek, hogy valami szörnyű gépezet van kialakulóban.


Alexander Freed Zsivány Egyes könyv kritika, jellemzés


Igazából óvatosan álltam neki a Zsivány Egyes könyvnek, mert Alexander Freed másik könyve, az Alkony század – mint ahogyan akkoriban írtam, nekem nem jött be. Itt viszont a filmhez kellett igazodni a történetnek.
Nem igazán láttam értelmét, hogy a könyv elején Lyra – ahelyett, hogy elmenekült volna a gyermekkel – nekirontott Krennicnek. Utána Jyn személyisége volt meglepő; hogyan lett abból a kedves kislányból ilyen agresszív, bizalmatlan nő? És miért felejtette el apja jó oldalát? Van egy pár fura szereplő ebben a könyvben, ami nem is baj, mert nem a megszokott karakter típusokat kapjuk, hanem komplikáltabb, sokrétűbb szereplőket.  
Ha nem is annyi színes típust, mint a Thrawn felemelkedését bemutató regényben, de elég különcöket. Cassian eleinte elég hidegfejű, nem túlzottan szimpatikus, később – az események hatására - elkezd mélyebben elgondolkodni a dolgokon. A fura szerzetet  - Chirrutot – aki „őrző” és úgy viselkedik, mint egy jedi, nehéz hova tenni, de társával együtt a pozitív oldalon állnak. K – 2SO, az átprogramozott birodalmi droid jó ötlet volt.




Zsivány Egyes könyv kritika


Zsivány Egyes könyv vélemény


A Zsivány Egyes regényből megtudhatunk több dolgot a Yavin 4 –en folyó szervezkedésről, és azokról az eseményekről, amelyek megelőzték a Halálcsillag elleni nevezetes csatát. A könyv időnként egész izgalmas lesz, majd leül. A vége felé kezdenek torlódni az események, és a szálak összefutnak. Itt már több az akció, rendesen pörög a cselekmény, de időnként túl soknak éreztem a szöveget. A sok emlékezés és egyéb leírások csak húzták az időt és csökkentették az izgalmat. 
A Zsivány Egyes filmregényből egyik szereplővel sem tudtam igazán azonosulni. A két évtizeddel később játszódó, szintén "lázadó" Poe Dameron története sokkal lényegretörőbb. De a történet vége szép, drámai lett. Ami a Halálcsillagot illeti, sok kérdés felmerül vele kapcsolatban. Már az egyébként vérszegény Álmok bolygója regényben – amely 29 évvel játszódik a Yavin – i csata előtt - szóba kerül. A klónháború alatt pedig igencsak sürgetik a megépítését és utána is, mint ahogyan a Katalizátor regényben olvashattuk. Ehhez képest évtizedekkel később lett csak működőképes. Vajon hogyan húzták így el a befejezését?

Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Hasonló cikkek:
X-szárnyúak könyvsorozat


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés